Trijumf ili ubistvo projekta Ars Aevi
0

Hadžiomerspahić: Nedopustivo je da Ars Aevi zavisi od pojedinaca

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Art Depo-u Ars Aevi u sarajevskoj Skenderiji u utorak je održana press konferencija na kojoj je generalni direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić predstavnicima medija uručio dokument "Trijumf ili ubistvo projekta Ars Aevi".

Dokument, koji je 12. septembra zvanično dostavljen odgovornim predstavnicima političkih stranaka SDP i SDA, ilustruje izvore opstruktivnog djelovanja na zaustavljanju razvoja Projekta Ars Aevi.

U jednostavnoj formi ovaj dokument govori o neopravdanom nesrazmjeru vrijednosti koje je Ars Aevi donio Sarajevu i BiH, i odnosa odgovornih ličnosti svih administrativnih nivoa, općina Sarajeva, Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH prema donosiocima ovih ostvarenja i prema razvojnim planovima Projekta Ars Aevi.

U toku konferencije direktor Ars Aevi je istakao da je cilj njegove posljednje osobne inicijative da još jednom pozove odgovorne ličnosti koji su prepoznali vrijednosti Projekta Ars Aevi na javno iskazivanje kolektivnog stava i potvrđivanje kolektivne odgovornosti za sudbinu ovog projekta koji posjeduje visoke kulturne, promotivne i razvojno-ekonomske potencijale.

U procesu i kontekstu dogovora o ostvarenju faza izgradnje muzeja najpoznatijih umjetnika svijeta prema projektima dobitnika nagrade Pritzker Renza Piana, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, neprihvatljivo je, neprofesionalno i neozbiljno, dopustiti da i dalje budućnost projekta Ars Aevi ovisi o personalnoj odluci pojedinaca, načelnika, gradonačelnika, ministara ili premijera, kojima se, u toku njihovog četverogodišnjeg mandata, ovaj projekt osobno dopada ili ne, koji ga iz različitih motiva ne prihvataju i koji zvanično preuzete obaveze ne izvršavaju, saopćeno je iz direkcije Ars Aevi.