Kultura
60

Hadžihafizbegović: SFF je već prerastao regionalnu formu, svi ga žele posjetiti

Piše: L. Čolak
Jedan od gostiju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je i priznati bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U razgovoru za Klix.ba, on je istakao kako je posebno vezan za SFF od prvog izdanja, te kako je na više od deset njih imao i svoje filmove u bh., hrvatskoj, slovenačkoj i srbijanskoj produkciji.

On je kazao kako je evidentno da je SFF nešto što je "nadraslo sam kulturni event", navodeći podatak da je i na ovom i prošlogodišnjem festivalu akreditirano blizu 700 novinara iz svih dijelova svijeta, te da će publika imati priliku da pogleda filmove iz 60 zemalja.

"Ovo je festival koji ima i posebnu auru kad je u pitanju vanfestivalski život i naravno da ga ljudi vole posjetiti", kazao je Hadžihafizbegović

Na upit o tome kako bi uporedio SFF nekad i sad, istakao je dvije stvari.

"Kriza bh. kinematografije je sasvim evidentna i žao mi je što je sve manje bh. filmova na festivalu. Druga stvar je da je SFF već prerastao svoju regionalnu formu - ne postoji nijedan ozbiljan medij u svijetu koji prati film, a da ne spominje SFF", naveo je, dodavši kako su svi posebno sretni budući da se radi o dvadesetom, jubilarnom izdanju.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Naravno, festivale ovog obima imamo svuda po Evropi. Ipak, jedan San Sebastian, recimo, ima budžet od devet miliona eura, ali vi kad dođete na taj festival, ne vidite da je on nešto puno veći od našeg", pojasnio je Hadžihafizbegović, te iskoristio priliku da čestita svim ljudima koji rade na festivalu, kao i svima onima koji su prepoznali se radi o jednom kulturnom eventu koji je nazvao "skraćenim putem i promocijom Bosne i Hercegovine u svijetu", budući da SFF "diže rejting bh. kulturi".

Hadžihafizbegović je iskoristio priliku i da podsjeti na specijalni program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala kojim će se odati počast preminulom glumcu Bori Todoroviću.

Podsjećamo, 18. augusta bit će održana projekcija filma "Maratonci trče počasni krug", a u Sarajevo će ovom prilikom stići glumčeva porodica, prijatelji i kolege iz Beograda.

"Posebno sam sretan što je direkcija SFF-a reagirala na jednu inicijativu da napravimo omaž ovom velikom čovjeku i glumcu. Taj čovjek je ostavio ogroman pečat u kinematografiji bivše Jugoslavije i genijalan je glumac. Imao sam tu privilegiju da budem u njegovoj blizini i da se zadnjih nekoliko godina intezivno družim s njim, a bio sam i na njegovoj komemoraciji, sahrani u Beogradu. To je jedan mali znak poštovanja ovog festivala prema jednom takvom gigantu kakav je bio Bora Todorović", poručio je Hadžihafizbegović u razgovoru za Klix.ba.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Poznati je glumac s nama podijelio i najnoviju vijest u vezi njegovog aktuelnog projekta, filma "Takva su pravila" hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića u kojem igra glavnu ulogu zajedno sa Jasnom Žalicom.

Naime, ovaj je film, od 1500 prijavljenih na filmski festival u Veneciji, ušao među 23 najbolja, te će se tako naći u zvaničnoj konkurenciji ovog festivala. Film će se 29. augusta naći u službenom programu, a očekuju ga četiri projekcije.

"To je sjajna vijest i jako mi je drago zbog toga. Mislim da smo napravili dobar posao", kazao je Hadžihafizbegović.

Film, u kojem glumac igra glavnu ulogu, priča zagrebačku verziju sudbine Denisa Mrnjavca, te se bavi tematikom maloljetničke delinkvencije. Film je ovo u kojem Hadžihafizbegović igra oca ubijenog djeteta, te priznaje kako je u pitanju jedna od najtežih uloga u njegovoj karijeri.