|

Guardian o Rock školi Mostar: Kako muzika obnavlja porušene mostove na Balkanu

Guardian o Rock školi Mostar: Kako muzika obnavlja porušene mostove na Balkanu
16
Klix.ba
16.3.2018. u 18:27
20
komentara
16

dijeljenja
Guardian o Rock školi Mostar: Kako muzika obnavlja porušene mostove na Balkanu
Britanski medij "The Guardian" objavio je tekst o Rock školi Mostar, kao organizaciji koja spaja učenike dvije strane podijeljenog grada.
Podsjetivši kako je Mostar pretrpio veliku štetu i žrtve tokom rata 1992-1995 ističu da je nakon rata postao mjesto neugodnog suživota bosanskih Hrvata i Bošnjaka, a da je ova škola nastala kao dio pokreta muzičkih umjetnika protiv podjela i atmosfere koje su kreirali vladajuće nacionalističke elite.

"U vrijeme Jugoslavije muzika je nazivana kao 'sedma republika', veliki ujedinitelj u regiji sklonoj podjeli. Danas u maloj učionici u Mostaru muzika još uvijek spaja ljude. Kurikulum je rock'n'roll, učenici su s obje strane podijeljenog grada, a profesori su zvijezde", piše The Guardian.

Orhan Maslo je osnovao Rock školu Mostar 2008. godine u saradnji s holandskom organizacijom "Muzičari bez granica". Na prvom času bilo 16 učenika, a ove godine ih je 128 i više od 80 na listi čekanja. Uče svirati gitaru, bubnjeve, bas gitaru, klavijature i pjevanje, te sviraju zajedno u bendovima.

"Ne možete doći u ratnu zonu s gitarom i zaustaviti rat, ali nakon rata ako postoje grupe koje mrze jedni druge, muzika može učiniti mnogo na obnavljanju. Biramo studente sličnih sposobnosti sa istočne i zapadne strane i formiramo bendove. Imaju 40 dana da nauče prije nego škola bude domaćin koncerta na kojem pokazuju bendove javnosti i pružaju prostor u kojem se porodice učenika miješaju", rekao je Pamuk.

Koncerti privlače različite grupe ljudi, od roditelja s djecom u krilu, do djedova koji snimaju svoje unuke.

"Ovdje nije riječ samo o muzici. To je mjesto gdje svako može doći i osjećati se dobrodošlim. Vjerujte mi, nema mnogo ovakvih mjesta na Balkanu", kazao je 24-godišnji Semin Merzić koji je završio obuku.

The Guardian piše kako na bh. sceni dominira turbo-folk muzika koja je miks regionalne narodne muzike s elektronskom i popom. Navodi da je nastala u Srbiji 1990-ih godina te da su tekstovi puni nacionalizma, seksizma i predrasuda o ženama. Rock škola Mostar nudi upravo suprotno.

Naglašava kako su mnogi mladi učenici ove škole umorni od toga da budu definirani na osnovu njihovih predaka i događaja koji su se desili prije nego što su se rodili.

"Ne razmišljamo o etničkoj pozadini, Svi se družimo, sviramo i pijemo pivo. Rat je bio prije 25 godina", rekao je Josip Palameta, 21-godišnji vokalista jazz benda Smooth Groove.

The Guardian podsjeća kako je muzika imala veliku ulogu tokom rata u BiH, te da je tokom 44-mjesečne opsade Sarajeva pomagala građanima da ne klonu duhom. Nakon rata, muzičari su bili prvi koji su prelazili granice bivših država Jugoslavije i obnavljali vezu kulturološke komunikacije.

"Nismo imali struju, hranu, ništa, a snajper je pucao sve vrijeme. Bendovi su u to vrijeme pravili koncerte. Nismo imali karte jer nije bilo novca. Ljudi koji su dolazili na koncerte morali su trčati kroz ulice", rekao je Samir Hodović, pjevač grupe Velahavle.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...