{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gostovanje austrijske književnice Barbare Frischmuth

F
27.10.2009. u 13:43
0
0
Gostovanje austrijske književnice Barbare Frischmuth
0
Gostovanje austrijske književnice Barbare Frischmuth
Barbara Frischmuth
U organizaciji Izdavačke kuće Connectum u Sarajevu će boraviti austrijska književnica Barbara Frischmuth čiji je roman "Iščezavanje sjenke na suncu" preveden na bosanski jezik upravo izašao iz štampe, saznaje Fena od Emine Kamenarević, urednice u ovoj izdavačkoj kući.
Radnja romana smještena je u Tursku, gdje je autorica boravila u toku studija.

Frischmuth je rođena je 5. jula 1941. godine u Altausseeu u austrijskoj pokrajini Steiermark.

Diplomirala je turski i mađarski jezik. Godine 1964. seli u Beč i upisuje studij turkologije, iranistike i islamskih znanosti koji 1966. napušta da bi se isključivo posvetila pisanju.

Te 1966. godine započinje svoju karijeru književnice i prevoditeljice te postaje osnivački član Udruženja pisaca u Gracu.

Frischmuth je autorica brojnih romana, zbirki pripovijedaka i eseja, drama, knjiga za djecu i omladinu, scenarija i prijevoda s engleskog i mađarskog jezika.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, između ostalog, nagrada Anton Wildgans, Franca Nabla i Jozefa Krainera te nagrade za književnost grada Beča.

Godine 2005. uručena joj je Počasna nagrada Austrijskog udruženja knjižara za toleranciju na riječi i djelu.

Gostovanje ove književnice u Sarajevu planirano je od 6. do 8. novembra.

Organizatori su Izdavačka kuća Connectum i TRADUKI, književna mreža koju su zajednički pokrenuli Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije, Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Švicarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, Kultur Kontakt Austrija, Goethe institut i Fondacija S. Fischer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: