Kultura
56

Goražde: Veliki koncert povodom 40 godina postojanja "Sunčane škole"

Piše: E. A.
Promocijom brošure "Sunčana škola" i svečanim koncertom u Centru za kulturu završeno je obilježavanje značajnog jubileja, 40 godina Osnovne muzičke škole "Avdo Smailović". Proteklih su dana nizom aktivnosti i susreta učenici i nastavnici ove škole podsjetili na 40 godina rada ustanove koja je ostavlja neizbrisive tragove u kulturnom životu Goražda.

"Kada jednom otvorite vrata goraždanske osnovne muzičke škole Avdo Smailović i uđete u ovu kuću satkanu od lijepih, nježnih, vječnih niti muzike, zvonkih glasova djece i osmjeha, ona ostaju za vas otvorena zauvijek. Uđete jednom i ostajate trajno u tom beskrajno raspjevanom, razmaštanom, razigranom svijetu, u školi koja Goražde čini ljepšim gradom...", stoji u uvodniku brošure čiji su autori Slavko i Anja Klisura, štampane u povodu jubileja.

Nakon promocije, u Velikoj sali goraždanskog Centra za kulturu održan je svečani koncert, kao završna manifestacija. Na koncertu su se predstavili učenici osnovne, zatim Srednje muzičke škole i studenti Muzičke akademije kao i nastavnici škole. Tako su svoj nastup imali učenici pripremnog odjeljenja, školski hor, Adna Trnčić, Sarah Pjano, Ajnur Popović, Merima Hubjer, Taida Dučić, Lejla Omerbegović, Bakir Vehabović, Balša Kajević, Anisa Parganlija i nastavnici škole Emina Berbić, Medina Turković i Nermin Bukva, te grupa „ Zona isključenja“ čijih je nekoliko članova završilo goraždansku muzičku školu.

Posebno emotivni su bili trenuci kada su o školi i njihovom angažmanu govorili nekadašnji direktori Samir Obarčanin, Belkisa Vehabović i direktorica Selma Verem.

U proteklih 40 godina, značajan broj učenika koji su pohađali Osnovnu muzičku školu u Goraždu, nastavili su da se muzički obrazuju pa su Muzičku akademiju završili, Harmin Sijerčić, Vladimir Jakić, Denis Gavrić, Naida Hukić, Azra Delić, Emina Hubjer, Adnan Mušanović, Aida Mušanović, Anela Poturak, Ajla Balić i Muhidin Obuća.