Kultura
0

Google digitalizira fond Austrijske nacionalne biblioteke

FENA
Austrijska nacionalna biblioteka (ANB) ušla je u javno-privatno partnerstvo s Googleom za projekt digitalizacije bibliotečkog fonda ANB-e, u okviru kojeg će oko 400.000 djela iz perioda od 16. do 19. stoljeća biti digitalizirano i postavljeno onlajn na raspolaganje čitaocima širom svijeta.

Generalna direktorica biblioteke Johana Rachinger ponosna je što ANB na taj način doprinosi demokratizaciji znanja, saopćeno je iz Compress Kontaktbiro Grada Beča.

Google i Google Books već sarađuju sa 40 biblioteka i hiljadama izdavača. Zahvaljujući tome, na internetu je već dostupno više od 12 miliona digitaliziranih djela.

Historijski fond ANB-e se ubraja među pet najvažnijih na svijetu, zbog čega projekt potpune digitalizacije nije samo od nacionalnog značaja.

Austrijska nacionalna biblioteka ovom se kooperacijom pridružuje renomiranim univerzitetskim bibliotekama Harvarda, Stanforda ili Oxforda.

Google do sada sarađuje s deset evropskih biblioteka, a jedine nacionalne biblioteke na svijetu koje su se priključile Google Books su one iz Rima i Firence.

Visoke troškove digitalizacije od oko 30 miliona eura preuzet će Google, a ANB troškove za pripremu, online pohranjivanje i ustupanje knjiga.