BNP Zenica
1

Gojer: Predstava "Put u raj" uveliko oslikava situaciju u BiH u ratu

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je konferencija za novinare povodom novog projekta pod nazivom "Put u raj" Miroslava Krleže, u režiji Gradimira Gojera.

Na današnjoj konferenciji za novinare Gojer je dao osvrt na svoju 18. predstavu na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

U uvodnom govoru Gojer je izrazio veliko zadovoljstvo i zahvalio se direktoru BNP-a Hazimu Begagiću, jer su mu pružili mogućnost da se, kako kaže, ponovo, susretne sa ansamblom ovog pozorišta, a sa druge strane da nastavi svoj dobar odnos prema Miroslavu Krleži.

"Donio sam odluku da kraj ovog svog rediteljskog okusa ili možda da budem blaži, zlatne godine svog rediteljskog odnosa, posvetim piscima do kojih mi je stalo, a Krleža je sigurno najznačajniji kojim sa se u svome životnom toku bavio", rekao je Gojer, koji je potom prokomentarisao i odnos BNP-a prema Krleži.

"Begagić je prepoznao moj afinitet prema Krleži i mislim da smo se našli na nekom stratumu koji je bitan i za BNP i za mene. Naime, neke od najboljih predstava koje sam vidio u životu pripadale su Krleži, a rađene su u Bosanskom narodnom pozorištu. Radi se o filmskom scenariju koji je Krleža napisao pred kraj života, kao svojevrstan epilog prema svom filmskom stvaralaštvu. Naime, napisao je scenarij, kako je sam kazao, da pokaže svima onima koji ne znaju, da vide kako se piše filmski scenarij, a isti je kasnije ekraniziran", odgovorio je Gojer na pitanje zašto baš predstava "Put u raj".

Gojer je naglasio kako je ponosan jer se usudio da od ovog filmskog scenarija napravi predstavu, te je tako postao član prestižnog društva koje se usudilo uraditi isto.

Tema je izrazito anti-ratna, pacifistička i velikim djelom se odvija na ratištu Galicije 1916. godine, što je Gojera motiviralo da se dodatno posveti projektu, a kako kaže, ova predstava uveliko oslikava situaciju u BiH od 1992. do 1995. godine.

"Ja mislim da je ovaj tekst jedan moj odgovor i odgovor grupe glumaca Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, na sve ono što se dešavalo od 1992. do 1995. godine, na našim prostorima, ono što se danas dešava u Siriji. Bojim se da još nismo završili sa ratnim dešavanjima, što je jedna opasnost koja visi nad glavama svih ljudi", zaključio je Gojer.

Na konferenciji su prisustvovali neki članovi glumačkog ansambla ove predstave, koji su izrazili veliko zadovoljstvo i čast te istakli da će ovo biti jedna veoma teška predstava koja predstavlja veliku stvar u njihovim karijerama.