{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica smrti prvog konjičkog pisca Sejfulaha Prohića

F
30.12.2009. u 10:16
0
0
Godišnjica smrti prvog konjičkog pisca Sejfulaha Prohića
0
Godišnjica smrti prvog konjičkog pisca Sejfulaha Prohića
Konjic
Sejfulah ef. Proho (Prohić), rodio se u Konjicu prije 150 godina (1859.), gdje je završio osnovno obrazovanje, u Sarajevu završava Gazi Husref-begovu medresu, da bi početkom 1882. stigao u Istanbul, gdje završava studije i ostaje sve do 1894.
Umro je, na današnji dan prije 77 godina, 29. decembra 1932. godine u Sarajevu, a ukopan je na mezarju Grlića brdo, iznad Kovača.

Zahvaljujući svome talentu i radu, Sejfulah je još kao student napisao dvije knjige iz nasljednog prava. Po povratku u Konjic 1894. godine radio je kao vjeroučitelj i upravitelj u konjičkom muškom mektebu, gdje je izvršio određene reforme i formirao muški hor, što je u to vrijeme bio značajan kulturni događaj.

Za muderiza u Medresi Cazin Sejfulah je postavljen 1898., a poslije 11 godina rada prelazi na mjesto profesora u Šerijatskoj sudačkoj školi u Sarajevu, gdje ostaje do 1926., kada je i penzionisan.

Na arapskom, turskom i bosanskom jeziku, Sejfulah ef. napisao je 35 djela, među kojima je bilo i više udžbenika, pisao je poeziju, a bavio se i prevođenjem, ubraja se među posljednje bosanskohercegovačke pisce na orijentalnim jezicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: