Kultura
0

Godinu dana zatvorena su vrata Umjetničke galerije BiH

FENA
Prvog septembra prošle godine zaposlenici Umjetničke galerije BiH odlučili su se da vrata ove institucije zatvore za javnost.

Na ovaj nepopularan čin odlučili su se zbog višegodišnjeg problema nerješavanja pravnog statusa sedam institucija kulture od državnog značaja, među kojima se nalazi i Umjetnička galerija BiH.

Prošlo je godinu dana od tada i na mjesto direktora Galerije nedavno je imenovan Strajo Krsmanović, što je možda ipak neki znak nade za ovu instituciju jer prilikom zatvaranja Galerija nije imala ni direktora ni zamjenika direktora.

Govoreći o ovoj godini dana u Umjetničkoj galeriji BiH Krsmanović u izjavi za Fenu ističe da zaposlenici Umjetničke galerije plaću nisu primili od augusta prošle godine.

Međutim, oni su nastavili redovan rad u Galeriji čuvajući i štiteći više od 6.000 vrijednih eksponata. Sam čin zatvaranja stalne postavke za javnost bio je pokušaj alarmiranja te javnosti na problem nemanja statusa ovih institucija.

Kako kaže Krsmanović, konačno su počeli da se vode ozbiljni razgovori o statusu ovih institucija i do rješenja problema bi možda moglo doći do kraja godine.

Osim toga ukoliko se dobiju potrebna sredstva od Vijeća ministra BiH Stalna postavka Umjetničke galerije bi gostovala po gradovima BiH i na taj način bi se ova institucija otvorila prema javnosti.

Krsmanović je uz opasku da je on ipak optimist kad je riječ o ponovnom otvaranju Galerije za javnost te rješenja dugogodišnjeg problema statusa ovih institucija rekao da mu se čini da pušu neki novi vjetrovi te da se nada da će do kraja godine Galerija biti otvorena za javnost.