Kultura
289

Glumica Zana Marjanović osvojila svjetsku neovisnu filmsku produkciju

FENA
Zana Marjanović
Zana Marjanović
Od marta ove godine u kinima širom Velike Britanije veliki uspjeh bilježi film "Broken" reditelja Rufusa Norrisa.

U ovom filmu, koji je nagrađivan na filmskim fesivalima u Odesi i Cirihu, te bio u selekciji kanskog festivala, jednu od ključnih uloga tumači i bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović. Glavnu ulogu u filmu Broken tumači Tim Roth, a Zana Marjanović glumi Kasiu, dadilju koja čuva njegovu djecu i čiji je momak irski glumac Cillian Murphy.

"Broken" je priča o jedanaestogodišnjoj djevojčici iz sjevernog Londona čije djetinjstvo biva promijenjeno svakodnevnim svjedočenjima o nasilju iz njenog okruženja. Muziku za film je radio Damon Albarn, frontmen grupe Gorillaz. Film je uvršten u programe mnogih svjetskih festivala i već je dobio zavidan broj nagrada.

Kritičari prominentnih svjetskih magazina koji su namijenjeni filmskoj industriji, kao što je Screen i Hollywood Reporter navode da je "Broken" film koji će osvojiti kina širom svijeta koja prikazuju najbolje uratke neovisne produkcije.

Govoreći o procesu rada i saradnji sa ekipom filma, Zana Marjanović je rekla: "Budući da je reditelj filma Rufus Norris, jedan od najvažnijih pozorišnih reditelja Velike Britanije, pripreme za snimanje filma bile su slične probama za pozorišnu predstavu. Kada je riječ o takvom načinu rada, glumac ima puno slobode u kreiranju svog lika, a i vremena, pa su glumačke kreacije u filmu nešto što gledaoci i kritičari često ističu kao najveću snagu filma", saopćeno je iz Magacin Kabarea.