{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Glasovi Srebrenice": Preživjeli i danas žive u prošlosti, zaglavljeni u sjećanjima

16.8.2015. u 14:35
28
42
"Glasovi Srebrenice": Preživjeli i danas žive u prošlosti, zaglavljeni u sjećanjima
28
U Cinema Cityju je prikazan film "Glasovi Srebrenice" režisera Nedima Lončarevića. Ovaj film je intimna i dirljiva priča o preživjelima iz Srebrenice, koa problematizira razloge očiglednog ignosiranja međunarodne zajednice koje je na kraju dovelo do onoga što je danas priznato kao čin genocida.
Imajući u vidu obilježavanje 20. godišnjice od masakra u Srebrenici, 20 godina od operacije "Oluja" i Dejtonskog sporazuma, na SFF-u će pored "Glasova Srebrenice" biti prikazana još dva filma koja se osvrću na zvjerstva počinjena tokom balkanskih ratova 1990-ih godina i odaju počast žrtvama.

Režiser "Glasova Srebrenice" Nedim Lončarević je pronašao i intervjuisao preživjele žrtve genocida u Srebrenici kao i članove porodice stradalih.

"Ljudi su imali potrebu da govore o svom iskustvu i na taj način liječe svoje rane. Glavni problem je problem sjećanja i pamćenja koji imaju žrtve. Ni svi oni koji su učestvovali u tim događajima ni dan danas nisu izašli iz toga. Čak i plave kacige nose svoju traumu od tog događaja", kazao je Lončarević i dodao:

"Proveo sam vrijeme u Srebrenici radeći ovaj film. Preživjeli žele da zaborave prošlost, ali je to nemoguće. Zaglavljeni su u vremenu, ne mogu da okrenu tu stranicu, gdje god pogledaju vide posljedice onog što se desilo."

Bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartmann kaže da nas događaji u Srebrenici nisu naučili ničemu jer pravda nije postignuta.

"Rezultati su loši jer se politika miješa u proces ostvarenja pravde. Preživjeli imaju zadatak da svjedoče, oni se osjećaju krivima jer su preživjeli. Dosta toga se napravilo, a nemamo rezultate. Milioni su potrošeni na DNK istraživanja na području Srebrenice, ali opet nemamo odgovore. Ne želimo naučiti ništa o Srebrenici jer ne želimo dati odgovor na neka pitanja koja su preteška za odgovoriti. Nema istine i nema pravde. Ovo treba biti lekcija i za ostale konflikte, trebaju nam ovakvi filmovi. Moramo raditi i biti manje arogantni. Nismo okrenuli stranicu, jer stranica mora biti ponovo napisana", kazala je ona.

Dosad je uspjelo biti identificirano skoro 90 posto posmrtnih ostataka stradalih u Srebrenici, što nije postignuto nikad ranije.

"Važnost identificiranja posmrtnih ostataka je izuzetno bitno ne samo za umrle, nego i za preživjele i ljude koji su u genocidu izgubili svoje najmilije, te je upravo i ovo sastavni dio procesa suočavanja sa prošlošću. To nije važno samo za umrle, nego i za preživjele jer je to dio njihovih ljudskih prava. Skrivati istinu je forma mentalne torture za preživjele", rečeno je na današnjem panelu nakon filma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: