Kultura
28

"Glasovi Srebrenice": Preživjeli i danas žive u prošlosti, zaglavljeni u sjećanjima

Piše: L. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Cinema Cityju je prikazan film "Glasovi Srebrenice" režisera Nedima Lončarevića. Ovaj film je intimna i dirljiva priča o preživjelima iz Srebrenice, koa problematizira razloge očiglednog ignosiranja međunarodne zajednice koje je na kraju dovelo do onoga što je danas priznato kao čin genocida.

Imajući u vidu obilježavanje 20. godišnjice od masakra u Srebrenici, 20 godina od operacije "Oluja" i Dejtonskog sporazuma, na SFF-u će pored "Glasova Srebrenice" biti prikazana još dva filma koja se osvrću na zvjerstva počinjena tokom balkanskih ratova 1990-ih godina i odaju počast žrtvama.

Režiser "Glasova Srebrenice" Nedim Lončarević je pronašao i intervjuisao preživjele žrtve genocida u Srebrenici kao i članove porodice stradalih.

"Ljudi su imali potrebu da govore o svom iskustvu i na taj način liječe svoje rane. Glavni problem je problem sjećanja i pamćenja koji imaju žrtve. Ni svi oni koji su učestvovali u tim događajima ni dan danas nisu izašli iz toga. Čak i plave kacige nose svoju traumu od tog događaja", kazao je Lončarević i dodao:

"Proveo sam vrijeme u Srebrenici radeći ovaj film. Preživjeli žele da zaborave prošlost, ali je to nemoguće. Zaglavljeni su u vremenu, ne mogu da okrenu tu stranicu, gdje god pogledaju vide posljedice onog što se desilo."

Bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartmann kaže da nas događaji u Srebrenici nisu naučili ničemu jer pravda nije postignuta.

"Rezultati su loši jer se politika miješa u proces ostvarenja pravde. Preživjeli imaju zadatak da svjedoče, oni se osjećaju krivima jer su preživjeli. Dosta toga se napravilo, a nemamo rezultate. Milioni su potrošeni na DNK istraživanja na području Srebrenice, ali opet nemamo odgovore. Ne želimo naučiti ništa o Srebrenici jer ne želimo dati odgovor na neka pitanja koja su preteška za odgovoriti. Nema istine i nema pravde. Ovo treba biti lekcija i za ostale konflikte, trebaju nam ovakvi filmovi. Moramo raditi i biti manje arogantni. Nismo okrenuli stranicu, jer stranica mora biti ponovo napisana", kazala je ona.

Dosad je uspjelo biti identificirano skoro 90 posto posmrtnih ostataka stradalih u Srebrenici, što nije postignuto nikad ranije.

"Važnost identificiranja posmrtnih ostataka je izuzetno bitno ne samo za umrle, nego i za preživjele i ljude koji su u genocidu izgubili svoje najmilije, te je upravo i ovo sastavni dio procesa suočavanja sa prošlošću. To nije važno samo za umrle, nego i za preživjele jer je to dio njihovih ljudskih prava. Skrivati istinu je forma mentalne torture za preživjele", rečeno je na današnjem panelu nakon filma.