Srebrenica
0

Gimnazijalke napisale scenario za dugometražni film

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
Učenice trećeg razreda srebreničke Gimnazije Zulfa Hodžić, Maja Davidović i Haša Jašarević napisale su scenario od 150 stranica za snimanje dugometražnog filma pod nazivom "Šansa za novu ljubav".

Ovo djelo nastalo je na neobičan način, jer su ga pisale tri autorke zajednički, a one dijelove koje su samostalno pisale analizirale su i uz neke korekcije uklapale u zajedničku priču. U scenariju su predstavile život mladih u Srebrenici, njihova nadanja, očekivanja i mašatanja.

Kada su završile pisanje scenarija, srednjoškolke su se susrele sa problemom kako da dođu do sredstava i ljudi koji bi prihvatili njihovu priču i omogućili snimanje filma. Prije šest mjeseci priču o mladima počele su pisati Maja i Haša, a nešto kasnije im se pridružila i školska drugarica Zulfa.

Kako pričaju, u njihovom scenariju ističu se dva lika, Srpkinja Sara i Bošnjakinja Lejla, koje su najbolje prijateljice i one dijele svoje tajne i ljubavne nesanice, nastojeći da pomognu jedna drugoj kao i ostali likovi koji zajedno odrastaju, druže se i preživljavaju slične teškoće bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Prijateljstva nastala među mladim Srbima i Bošnjacima opisana u ovoj priči su iskrena i stvarna, uz nešto mašte koju smo unijele pri opisivanjima pojedinih scena", kaže Haša.

Njena drugarica Maja dodaje da su u jednom dijelu priče predstavile na šta su sve danas mladi spremni, kako se odnose prema novcu, kako prevazilaze poroke i nemogućnost da u ovom vremenu siromaštva dođu do novca i drugih materijalnih vrijednosti.

Maja ističe da se dio priče odnosi i na "Facebook", uz koji mladi provode mnogo vremena.
Iako je ovaj scenarij nastao u Srebrenici, u njemu se ne pominje rat, po čemu je ova sredina postala poznata u svijetu, nego se govori o ljubavi i zajedničkom životu i druženju mladih različite vjerske pripadnosti.

"Naša generacija nije kriva za dešavanja u prošlosti. Zajednički želimo živjeti u budućnosti i radovati se pojedinačnom uspjehu i sreći svakog mladog čovjeka bez obzira kojoj nacionalnosti pripada", poručile su Maja, Zulfa i Haša, što je, kaku kažu, i poruka njihove priče "Šansa za novu ljubav".

Ove tri djevojke su uvjerene u kvalitet njihovog djela i očekuju da će naići na podršku i da će njihova priča biti pretvorena u film.