Kultura
0

Gazi Husrev-begov hanikah: Umjetnici započeli umjetnička djela o Sarajevu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Daleko od gradske vreve, u prostorijama Gazi Husrev-begovog hanikaha, 25 umjetnika strpljivo radi na jedinstvenim umjetničkim djelima što će 14. oktobra krasiti izložbu koja će biti otvorena na istom mjestu.

Umjetnici iz BiH, Turske, Finske, Makedonije, Njemačke, Kosova, Švedske i Velike Britanije, učesnici su druge Međunarodne umjetničke kolonije "Sarajevo 2014" čija je tema "Austrougraski period Sarajeva".

Ekipa Anadolije posjetila je umjetnike koji su bili dobro raspoloženi. Neki od njih već su obišli stare dijelove grada te su na osnovu utisaka slikali, dok su drugi slikali inspirisani razglednicama Sarajeva.

Namjera organizatora, galerije "Preporod", jeste da likovna kolonija postane tradicionalan događaj u Sarajevu, a njom bi se povezali umjetnici iz raznih dijelova svijeta što bi rezultiralo jedinstvenim umjetničkim radovima i novim prijateljstvima.

U okviru druge Međunarodne umjetničke kolonije "Sarajevo 2014" koja je započela danas, nastat će oko 50 radova na kojima će umjetnici prikazati svoj doživljaj Sarajeva kroz period Austro-ugraske.

Iz BiH učesnici su Dževdet Nikočeić, Ćazim Hadžimejlić, Edin Numankadić, Mensura Jahić, Merima Ivković, Mustafa Skopljak, Hamzalija Muhić, Ira Skopljak, Amra Kozić, Mersiha Merdžanović, Suvada Šaćiragić, Avdo Žiga, Damir Avdić i Mirsada Baljić. 

Iz Turske dolaze Orhan Cebrailoglu, Ziyad Sultanov i Teymur Agalioglu, iz Mađarske Zalan Kertan, iz Finske Amir Khatib, iz Makedonije Nevzat Kica Bejtuli, sa Kosova Ethem Baymak, iz Njemačke Gabriele Schaffartzik, iz Švedske Ali Najar, iz Velike Britanije Gwen Jones. 

Ovogodišnji počasni učesnici su Affan Ramić i Jusuf Nikšić.