Mračni svijet balerina
0

Garritano: Mršave smo, ucjenjuju nas i ne možemo biti majke

Sarajevo-x.com
Maria Francesca Garritano
Maria Francesca Garritano
Jedna od najpoznatijih svjetskih balerina Maria Francesca Garritano (33) koja nastupa u prestižnoj La Scali u Milanu, prekinula je nepisano pravilo o šutnji i progovorila o okrutnom svijetu baleta. Garritano se sada boji za svoje mjesto u narednoj sezoni jer je otkrila pojedinosti o anoreksiji i nemogućnosti balerina da ostanu u drugom stanju.

"Mi se trudimo udovoljiti učiteljima i trenerima pa se danima izgladnjujemo kako bismo imale savršeno tijelo. Tužno je da ovaj fenomen pogađa cijeli svijet baleta, ali se rijetko raspravlja o tome, kao da postoji nepisano pravilo da se o tome šuti. Od igrača se zahtijeva da imaju savršeno tijelo i nije ih briga kako ćete to postići", rekla je Garritano, prenosi Daily Mail.

Ona je dodala da je balet predivna vrsta plesa i da se balerine ne bi trebale dovoditi u opasnost ukoliko su dio takve divne umjetnosti.

"Ja imam potrebu da prenesem ovu poruku dalje, ljudi znaju da postoji problem. Ne želim zvučati kao žrtva, ali sam kao mlada balerina patila od bulimije, imala sam samo 43 kilograma. Nisam uopšte mislila da sam gojazna, ali su mi učitelji govorili da moram smršaviti ukoliko želim da me izaberu", dodala je Garritano.

Slavna balerina je dodala da nije imala menstruaciju godinu i po dana kada je bila tinejdžerka i sigurna je da su slaba ishrana i iscrpljenost doprinjele problemu. Garrittano kaže da skoro niko ne priča o tome kako balerine imaju dva keksa za doručak, jogurt za ručak i jabuku za večeru.

Garrittano je izdala knjigu ''Molim vas, istinu o baletu'' u kojoj je opisala korupciju, neplodnost balerina i ucjene koje igrači trpe ukoliko žele biti dio neke postave. Do sada niko iz La Scale nije bio dostupan za komentar.