|

"Galerija Mersad Berber" mijenja naziv u "Nova galerija"

"Galerija Mersad Berber" mijenja naziv u "Nova galerija"
12
F
FENA
25.12.2014. u 17:42
0
komentara
12

dijeljenja
Galerija smještena u hotelu Holiday u Sarajevu uskoro će zvanično biti preimenovana i nosit će naziv Nova galerija.
Foto: FENA Foto: FENA


Direktor te galerije Jasmin Kulenović kazao je na pres-konferenciji da je ta galerije otvorena prije sedam dana, a u znak poštovanja, prvobitno je nazvana po umjetniku Mersadu Berberu.

Međutim, kako je istaknuto, porodica Mersada Berbera nije suglasna s tim, uz obrazloženje da je želja pokojnog umjetnika bila da se nijedna galerija ne naziva njegovim imenom.

Foto: FENA Foto: FENA


Precizirano je da je ta galerija registrirana kao "Gradska galerija Mersad Berber". Kažu da po zakonu nije bilo nikakvih prepreke niti su za to bili obavezni konsultirati porodicu umjetnika (ime nije zaštićeno), ali da su to ipak uradili iz "poštovanja prema njemu". Iz istih razloga će što prije, precizirano je, naziv biti i promijenjen.

"Izvinjavamo se porodici Mersada Barbera, prvobitna ideja bila je da galerija nosi ime po njemu. On je u ovoj galeriji godinama izlagao svoje radove i mislili smo mu ukazati čast time što galeriju nazovemo po njemu. Međutim, njegova porodica nije saglasna s tim. Tu informaciju dobili smo od njih neposredno prije otvaranja objekta i nismo imali vremena promijeniti naziv objekta, a iz poštovanja prema njegovom liku i djelu ime galerije ćemo promijeniti što prije. Galerija neće nositi ime po njemu, bit će nazvana 'Nova galerija'", kazao je Kulenović.

Foto: FENA Foto: FENA


U Galeriji su trenutno izloženi radovi osam bh. umjetnike, a za period koji slijedi najavljeno je izlaganje radova i drugih umjetnika. Namjera te galerije je, kako kaže Kulenović, doprinijeti prezentaciji mladih umjetnika, a radi osiguranja egzistencije primorani su da bude komercijalnog karaktera.

Galerija je otvorena na mjestu gdje je ranije bila porodična galerija Mersada Berbera.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.