Parodija
17

Galerija Brodac najavljuje izložbu dva ulična crtača nazvanu "Huke"

Klix.ba
U subotu, 1. jula 2017. godine u galeriji savremene umjetnosti Brodac bit će upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom "Huke".

Izložba "Huke" je prezentacija radova dva ulična crtača iz Sarajeva. Njihovo protivljenje formi i prelazak na različite medije u cilju provociranja umjetničkih formi, moderne umjetnosti ilustracijama i performansom.

Performans predstavlja prikaz zabave koju ovaj dvojac ima prilikom djelovanja u prostoru, a najdraži kao takav jeste uz željezničke pruge, zbog dimenzije prirode i okoliša.Ovaj performans i izložba nisu opterećeni svakodnevnim narativima koji su prezagušeni politikama i sličnim ideologijama.

Prikaz otvorenog prostora u zatvorenom prostoru, daje umjetnički legitimitet "institucionalizacija", ovom dvojcu daje veću slobodu i provokacija i parodija koja po definiciji predstavlja podražavanje ili oponašanje određenog djela ili pojave koja je tu s ciljem da se učini smiješnim, u ovom slučaju predstavljanje u galeriji ovakve vrste radova, ismijavaju se umjetnici koji djeluju, a ne djeluju i skreću pažnju na to da se svakodnevno ulična umjetnost u manje obrazovanim sredinama nipodaštava i podvodi pod vandalizam, stoji u najavi.