Collegium artisticum
162

Otvorena izložba zanimljivog imena: YEBIHA i 13 mladih bh. umjetnika

Klix.ba
Izložba u galeriji Collegium artisticum (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sklopu manifestacije "Dani Kantona Sarajevo", večeras je u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum otvorena izložba mladih bh. autora i autorica, pod nazivom "YEBIHA" (Young Emerging B&H Artists).

Na izložbi su predstavljeni radovi 13 mladih bosanskohercegovačkih umjetika koji svojim individualnim ili zajedničkim djelovanjem i aktivnostima učestvuju u kreiranju kulturne i umjetničke scene našeg grada i države.

Jedan od učesnika izložbe Mak Hubjer kazao nam je kako posjetioci izložbe imaju priliku vidjeti radove koji su rađeni različitim tehnikama, od video i prostornih instalacija do performansa i intervencija u prostoru.

Na pitanje koliko su zadovoljni posjetom na dan otvaranja izložbe, Hubjer nam odgovara "da nikada ne mogu biti dovoljno zadovoljni".

"Sarajevska publika nema toliku naviku da posjećuje izložbe, tj. da prati takva kulturna dešavanja. Kod nas još ne postoji izrađen trend praćenja izložbi, tako da smo navikli viđati jedna te ista lica na našim izložbama", istaknuo je Hubjer.

On nam pojašnjava i kako naziv izložbe ima simboličko značenje te upućuje na pojam slobode, promjene, pokretljivosti, avanture i dinamičnosti.

Pored Hubjera, na izložbi učestvuju Aldin Mustafi, Anesa Kadić, Azra Subašić, Damir Šabić, Dženan Hadžihasanović, Lamija Halilagić, Maja Skenderović, Marko Frančešević, Mirza Rahmanović, Nardina Zubanović, Vanja Solaković i Zlatan Hadžifejzović.

Kako kažu ovi mladi umjetnici, akcenat izložbe je na procesualnosti, transformacijskom činu, intervencijama u prostoru, na stvaralačkoj i tragalačkoj igri, na znatiželji, preispitivanju i potrebi da se reaguje na aktuelne društvene probleme koje oni kao mladi autori i autorice uočavaju i prepoznaju.

Izložba će trajati do 20. maja, svaki dan od 9:00 do 20:00 sati.