Italijanska historičarka tvrdi
0

FOTO / "Freske u Sikstinskoj kapeli 'zasluga' su muških prostitutki"

Sarajevo-x.com
Gola, mišičava tijela poslužila su kao inspiracija Michelangelu da naslika fresku "Posljednji sud", na zidu iznad oltara Sikstinske kapele, tvrdi italijanska historičarka umjetnosti Elena Lazzarini. Naime, ona ističe da je proslavljeni umjetnik italijanske renesanse ideju za svoje čuveno djelo crpio iz boredela gdje se susretao sa muškarcima, homoseksualcima.

Vjeruje se da freska "Posljednji sud" prikazuje dolazak Isusa Krista i apokalipsu, međutim Lazzarini u svojoj knjizi tvrdi da su to zapravo scene koje je Michelangelo svakodnevno viđao u bordelima i turskim kupatilima koje je posjećivao, jer je i sam bio homoseksualac.

"U javnim banjama u 16. stoljeću su postojale izolirane prostorije gdje su ljudi odlazili na masaže, a također postojale su prostorije u kojima su boravile muške i ženske prostitutke“, pojasnila je historičarka umjetnosti, prenosi Daily Telegraph.

Michelangelu su bile potrebne četiri godine da naslika fresku "Posljednji sud", koja prikazuje drugi dolazak Isusa Krista i Apokalipsu, te ljudske duše koje se izdižu ka paklu i raju.

"Na fresci se vidi kako jednog prokletog muškarca vuku za testise ka paklu, dok među onim blagoslovljenim, koji idu u raj, ima muškaraca koji se ljube, što nedvojbeno znači da su homoseksualci", napisala je Lazzarini u knjizi nazvanoj "Golotinja, umjetnost i pristojnost: estetske promjene u umjetnosti 16. stoljeća".

Michelangelovo eksplicitno prikazivanje golih muških tijela izazvalo je zgražanje u Rimokatoličkoj crkvi kada su freske otkrivene, a sam umjetnik je optužen sa nepristojnost i opscenost.

Naređeno je da se obnaženim muškarcima prekriju genitalije. Umjetnik Daniele da Volterra bio je zadužen da preslika "najsramotnije" dijelove na freskama, zbog čega je zaradio nadimak "Il Braghettone", odnosno "slikar gaća".

Freska iznad oltara u Sisktinskoj kapeli rađena je u periodu od 1537. do 1541. godine.