Izložba fotografa Samira Delića
1

Fotografije iz svijeta "Drugih" - sandžačkih Bošnjaka

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com (Foto: A. P./Klix.ba)
Admir Mujkić, Faruk Šehić i Samir Delić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Galeriji "Roman Petrović u Sarajevu otvorena je izložba novopazarskog fotografa Samira Delića. Fotografije "free lance" fotografa koji između ostalih radi za Tanjug i Associated Press prikazuju drugu stranu života Bošnjaka Sandžaka.

"Kako ući u svijet sjenki? I kad uđeš kako ćeš opisati ono što vidiš? Od čega su, zapravo, sjenke? Kakav materijal ih ispunjava, jer i one sigurno imaju svoju unutrašnjost, svijet nevidljiv ljudskim očim", kazao je na otvaranju bh. pisac Faruk Šehić govoreći o izložbi.

"Kad sam 2008. prvi put bio u Novom Pazaru, bio sam šokiran činjenicom da tamo gdje prestaje infrastrukturna sređenost počinje život Drugih. Tamo gdje je asfalt star dvadeset godina i gdje nema nikakvih sobraćajnih znakova, tamo žive Drugi. A ti drugi su sandžački Muslimani ili Bošnjaci, kako god ih nazvali", kazao je Šehić dodajući kako je "Delić svojim objektivom uhvatio jedan svijet u nestajanju, svijet na raskršću, koji svake sekunde doživljava ubrzan preobražaj":

"Nije tajna ako otkrijem da je poenta ove izložbe vjeran prikaz dvostrukosti jednog naroda, njegove podjele na dvije struje pod uticajem stranačkih, državnih i religijskih centara moći. Tako da se ovdje radi, ipak, o političkim fotografijama, onim angažiranim".