Izložba u povodu Dana izbjeglica
6

Fotografije dobitnika Pulitzerove nagrade Grega Marinovicha u Sarajevu

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine danas je otvorena izložba "Pravo na zaštitu je ljudsko pravo" dobitnika Pulitzerove nagrade za fotografiju Grega Marinovicha, ratnog fotografa iz Južne Afrike.

Izložba je organizirana povodom Svjetskog dana izbjeglica 20. juna.

Za trajanja izložbe će UNHCR-ovi partneri organizirati različite terenske aktivnosti uključujući isporuku poljoprivrednog alata i građevinskog materijala, te prijateljske fudbalske utakmice.

"Svjetski dan izbjeglica je poziv da se djeluje - to je podsjetnik svima nama da i mi možemo pomoći u zaštiti ljudi kojima je zaštita potrebna. I također je podsjetnik nama na blisko partnerstvo i podjelu odgovornosti o kojima zaštita ovisi", rekao je Andrew Mayne, predstavnik UNHCR-a u BiH, otvarajući izložbu.

Otvorenju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, UNHCR-a, OHR-a, Delegacije EU u BiH, OSCE-a, Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

UNHCR je sklopio partnerstvo sa Gregom Marinovichem, koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu kako bi dokumentovao nedaće dobrovoljnih povratnika i raseljenih osoba koje žive u kolektivnim centrima.

Marinovich je proveo 18 godina dokumentujući sukobe širom zemaljske kugle.

Njegove fotografije su objavljene u prestižnim svjetskim časopisima poput Time, Newsweek-a, The New York Times-a, The Washington Post-a, The Wall Street Journal-a i The Guardian-a.

Izložba će biti otvorena do 26. juna.