Kultura
38

Fotograf Haris Memija mirisima prisutne vratio u prošlost

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostoru Hanikaha Gazi-husrev begove medrese u Sarajevu večeras je upriličen nesvakidašnji performans "Miris slike" ili "Izložba fotografija bez fotografija" kako ga je nazvao autor bh. fotograf Haris Memija.

Naime, u naredna četiri dana sobe Hanikaha u kojima su nekada derviši promišljali sadašnjost, prošlost i budućnost, posjetitelji će moći "omirisati" sadašnjost, prošlost i budućnost, a zbog mirisa koji ispunjavaju svaku od prostorija mnogi će se zasigurno vratiti u djetinjstvo.

Memija je ovim događajem želio skrenuti pažnju na istinske i iskonske vrijednosti čovječanstva te istovremeno pružiti kritiku na otuđenost digitalnog doba.

Tišinom i diskretno osvijetljenim prostorom sa svijećama, atmosfera je pojačala čulo mirisa kod posjetilaca izložbe, a izložen je i originalni autorski rad koji nikad dosad nije viđen.

"Želja mi je da posjetim ljude na mirise iz prošlosti koji ih asociraju na određene ljude. Tako će svaki posjetitelj donijeti svoje fotografije odnosno slike koje pamte", pojasnio je Memija.

Izložbu je otvorila prof.dr. Emina Kečo-Isaković kazavši da je svaka izložba koja donosi nešto novo dobra, a ova izložba prva je ovog tipa u Bosni i Hercegovini gdje autor provocira na novi umjetnički način, a to novo je uvijek izazov koji može biti i loš i dobar.

U obilju neverbalnih komunikacija, kaže Kečo-Isaković, je svakako i miris koji opet može biti ugodan i neugodan ocjenjujući da svi od djetinjstva do najnovijeg doba pamte drage mirise osoba, predjela i stvari.

"Memija je pokušao da nas iritira prvo riječju, zatim drugačijim fotografijama, a sada je ovo nešto najnovije što može skrenuti pažnju na njegovo inovatorstvo, ali i ostaviti mirišljavi trag na našu svakodnevnicu", dodala je, poželjevši da svakodnevnica postane što bolja i da ljude povede ka novim idejama i novom izražavanju.

O ovom nesvakidašnjem performansu kojeg nikoga ne ostavlja ravnodušnim govorila je večeras i prof.dr. Amra Zulfikarpašić koja je naglasila da danas kada su svi okruženi strašnim vizuelnim zagađenjem vrlo je važno kada se neko potrudi da probudi i druga čula kao što je miris.

Posebno je podvukla da vrijeme i novac potrošen na eksperiment nikada nije uzalud potrošen ocijenivši večerašnje inovatorstvo uspješnim.

Jedan od onih koji je na svoj način govorio o ovoj izložbi bio je i reditelj i inovator Nedžad Begović istaknuvši da večeras svi mogu svjedočiti darovitosti Memije i njegovoj intuiciji da pronađe i uvede miris u prostore umjetničkih činjenica.

"Ovdje se nema šta vidjeti dok se ne zažmiri, a onda kada se zažmiri provokacijom čula mirisa vidimo svako svoju sliku i kad otvorimo oči sve pobjegne - ode sjećanje. Zato je ovo večeras Memijino veliko, emotivno važno, ali jednostavno nudi drugačije slike drugačijim sredstvima", kazao je Begović.

Memija je diplomirao umjetničku fotografiju 1995. godine na Univerzitetu u Antwerpenu u Belgiji. Bio je učesnik i predavač na brojnim edukativnim radionicama i seminarima u BiH i inostranstvu, a svoje bogato iskustvo gradio je u brojnim lokalnim i inostranim medijima.