Kultura
0

Fondacija Kulin ban osudila necivilizacijski čin na kraljevskom gradu Visoki

FENA
Povodom vandalskog čina rušenja i oštećenja na nalazištu koje se istražuje na lokalitetu brda Visočica u srednjovjekovnom Kraljevskom gradu Visoki, u općini Visoko, Međunarodna fondacija Kulin ban osuđuje ovaj necivilizirani čin i izražava najdublje razočarenje zbog činjenice da se istraživanja i rad naučnika Zemaljskog muzeja BiH na ovom lokalitetu već drugu godinu sprječavaju.

U saopćenju iz ove fondacije se ističe da posljedice ovakvog čina trpi cijelo društvo i ugrožava se bosanskohercegovačka, evropska i svjetska kulturna baština.

Međunarodna fondacija Kulin ban poziva sve nadležne institucije BiH, posebno osnivača Zemaljskog muzeja BiH Parlamentarnu skupštinu BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH, koji imaju nadležnosti za djelovanje i rad Zemaljskog muzeja BiH i zaštitu kulturno-historijske baštine BiH, da odmah reaguju.

Ovaj slučaj, koji se ponavlja iz godine u godinu na istom lokalitetu, na brdu Visočica u sklopu arheoloških istraživanja srednjovjekovnog Kraljevskog grada Visoki otvara nanovo pitanje konačnog zakonskog uređenja zaštite i valorizacije kulturno-historijske, prirodne i duhovne baštine Bosne i Hercegovine. Za to odgovornost mora preuzeti Parlamentarna skupština BiH.

Već u Evropskoj kulturnoj konvenciji iz 1954. godine naglašeno je da je kulturna baština naše zajedničko dobro i da ona gradi Evropu.

BiH mora znati zaštititi i svoju i evropsku i svjetsku kulturnu baštinu koju posjedujemo.

Vrijedno je hvale i to što se Federalno ministarstvo kulture i sporta angažovalo da novčano podrži istraživanja na ovom lokalitetu i da u tom smjeru svoju ulogu ostvaruje Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture BiH.

Nažalost, ni ove ni druge institucije ne mogu same osigurati najbolje uvjete za izuzetan naučnoistraživački rad stručnjaka koji na ovom lokalitetu predvodi arheolog Mirsad Sijarić iz Zemaljskog muzeja BiH. Očigledno je da to ne može osigurati ni odgovarajuće općinsko ni ZDK-okruženje ni njihove nadležne institucije i organizacije zadužene za sigurnost.

  • Sve dok se ne uredi na državnoj razini zaštita kulturno-historijske baštine putem zakona, i utvrde nadležnosti i odgovornosti državnih institucija nailazit ćemo na ovakve primjere vandalizma jer nepostojanje zakona stvara preduvjete za neodgovorno ponašanje i pojedinaca i institucija koje izmiču svakoj društvenoj kontroli, kaže se u saopćenju.

Međunarodna fondacija Kulin ban smatra zato da Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim nadležnostima i Vijeće ministara moraju pokrenuti zakonsku proceduru i u Parlamentarnoj skuštini BiH osigurati da se pod hitno razmotre pitanja koja ugrožavaju ne samo našu baštinu i njene neprocjenjive vrijednosti već i sve ono što kroz valorizaciju te vrijednosti znače za naš život i stvaranje danas i budući razvoj. Težnja za evropskim standardima ne može biti samo izražena kroz dobru volju javno saopćenu od ovih institucija i njihovih predstavnika, već i kroz neposredno djelovanje i sasvim konkretno angažovanje na projektima kao što je projekt koji se tiče istraživanja u srednjovjekovnom Kraljevskom gradu Visoki.

Obustavljanje radova, kako je najavljeno, zbog nesigurnosti i ponavljanja vandalizma bilo bi isto pogubno kao i odustajanje od konačnog suočavanja s odgovornošću državnih organa da spriječe preventivno ovakvo necivilizacijsko razaranje naših temeljnih vrijednosti, kaže se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Fondacije Ibrahim Spahić.