Kultura
0

Filmski autori iz regije s nestrpljenjem očekuju kraj jula

Sarajevo-X
Miki Manojlović predsjednik žirija Takmičarskog programa 11. SFF-a
Miki Manojlović predsjednik žirija Takmičarskog programa 11. SFF-a
Filmski autori iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Crne Gore i Slovenije sa nestrpljenjem očekuju kraj mjeseca kada će biti objavljena selekcija Takmičarskog programa za igrani film i Takmičarskog programa za kratki film 11. Sarajevo Film Festivala.

Selektorka Takmičarskog programa Elma Tataragić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra razmatraju 70 dugometražnih i oko 130 kratkometražnih ostvarenja.

Značajno je istaći kako je i ove godine veliki broj producenata i autora ponudio svoje filmove da upravo na 11. Sarajevo Film Festivalu dožive svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru, svjesni činjenice da su Takmičarski program i prestižna nagrada Srce Sarajeva garancija za uspješan život njihovih filmskih ostvarenja.

Najbolji primjer je prošlogodišnji pobjednik SFF Mila s Marsa. Nakon svjetske premijere u Narodnom pozorištu, a potom i osvojene nagrade Srce Sarajeva, ovaj film bugarske rediteljke Zornitse Sophie je prikazan na više od 25 prestižnih filmskih smotri, dobitnik je deset nagrada, a ove godine je bio i bugarski kandidat za Oscara.

Privlačnost Takmičarskog programa za igrani film i Takmičarskog programa za kratki film je svakako i u novčanoj nagradi. Glavna nagrada u Takmičarskom programu za igrani film, o čijem pobjedniku će odlučivati žiri kojim predsjedava glumac Miki Manojlović, iznosi 25.000 eura. Isti žiri dodjeljuje i specijalnu nagradu u iznosu 10.000 eura, te nagrade za najbolju glumicu i glumca (po 2.500 eura).

Nagrada za najbolji film u Takmičarskom programu za kratki film, koju će dodijeliti žiri kojim predsjedava oskarovac Alexander Payne, iznosi 3.000 eura, a tu su i dva specijalna priznanja po 1.000 eura. Filmovi koji osvoje jednu od ovih nagrada ulaze u konkurenciju za PRIX UIP i time direktnu nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji kratkog filma.

Poseban značaj učešća u Takmičarskom programu 11. SFF se ogleda u činjenici da je više od 25 predstavnika najznačajnijih filmskih festivala potvrdilo dolazak na SFF, a među njima su predstavnici festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji, te Sundance Film Festivala i Tribeca Film Festivala.