Nagrađen u Holandiji
0

VIDEO / Film "Zimski san u Lukomiru" se vraća u selo u kojem je nastao

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nagrađeni dokumentarac "Lukomir – Six Month Off" / “Zimski san u Lukomiru" Holanđanina Nielsa van Koevordena vratit će se tamo gdje je sve i počelo, u Bosnu i Hercegovinu, odnosno bit će prikazan u selu u kojem je i nastao.

U novembru 2009. ekipa sačinjena od pet holandskih studenata filma i bosanskog pomoćnika režisera živjeli su mjesec dana u Lukomiru, izolovani. Zahvaljujući saradnji s NATO-om, snijeg nije bio prepreka za ovu filmsku ekipu, tako da su se po završetku snimanja vratili iz sela helikopterima SFOR-a.

Nagrada na "VPRO Dokumentary Awardu 2010", rezultat je koji govori da je film već pohvaljen u Holandiji, a sad je spreman da bude pokazan međunarodnoj publici.

Zimski san u Lukomiru

Manje od 50 km jugozapadno od Sarajeva, u selu Lukomir, samo 11 stanovnika ostalo je da se bori protiv duge i hladne zime. Od početka novembra do kraja aprila seljani su izolirani od vanjskog svijeta. Snijeg zatrpa sve prilaze selu. Troje stanovnika pokazuju koje to dnevne aktivnosti obavljaju. Film je priča o Ismetu, Dervi i Nuri. Oni su različitih generacija, imaju različite razloge zbog kojih zimi ostaju u selu i predstavljaju u filmu jedan način preživljavanja.

U subotu i nedjelju, 24. i 25. jula, bit će održana open air projekcija u srcu Lukomira. To će biti više od filma, jedno posebno iskustvo i svako je dobrodošao. Osim "Zimskog sna u Lukomiru" bit će prikazan još jedan dokumentarac pod nazivom "U zavjetrini vremena – Bjelašnica 1964–‘84", koji je djelo Vlatka Filipovića. On će također biti prisutan na jednoj od projekcija u Lukomiru.