Kultura
21

Film "Montevideo, vidimo se" dobitnik Vile Tuzla Film Festivala

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Dodjelom priznanja na pozornici BKC-a večeras je okončan treći Tuzla Film Festival, koji je u minula četiri festivalska dana imao stotinjak projekcija dugometražnih, animirani, kratkih i dokumentarnih filmova te mnogobrojnih ostvarenja u kategorijama internacionalne sekcije i kategoriji "Snimaj bilo čim".

Ocjenom stručnog žirija, ovogodišnji srbijanski kandidat za Oscara, film reditelja Dragana Bjelogrlića "Montevideo, vidimo se" dobitnik je Vile TFF-a za najbolji dugometražni film. Film je premijerno u Tuzli prikazan na otvaranju TFF-a.

U kategoriji 'dokumentaraca' Vila TFF-a je otišla u ruke reditelja Jadrana Bobana, iz Hrvatske, za ostvarenje "Ničija", dok je najbolji animirani film "Alerik" Vuka Mitrovskog. Vanja Jambrović je dobitnik Vile TFF-a za najbolji kratki film, odnosno ostvarenje "Kutija".

Atraktivna kategorija "Snimaj bilo čim" i ove godine je privukla veliki broj autora koji su željeli široj publici prikazati svoja ostvarenja. Stručni žiri je odlučio da za najbolje ostvarenje te kategorije proglasi film "Narodna kuhinja" autora Siniše Stojanovića i Dragane Nikolića. Po prvi put dodjeljeno je i specijalno priznanje u kategoriji internacionalnog dugometražnog filma, a dobitnik je film "Xanadu" reditelja Dominica Reynoldsa.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u domenu dokumentarnog filma dobio je Radoslav Stanišić za režiju dokumentarnog filma "Visoki hrast".

U internacionalnoj kategoriji specijalni priznanja dodijeljena su Marini Palailogou za režiju internacionanog kratkog filma "Feeling Lucky" kao i za film "Always think of me in your lunch break" od Maria Chiriac te Jamesa Caleya i Scott Anderssena za kratki film "El Visitante".

Podsjetimo kako su u toku trajanja festivala organizovane tematske redionice te druženja sa glumcima iz filmova koji su tuzlanskoj publici premijerno prikazani.