Projekcijom u Narodnom pozorištu
44

FOTO+VIDEO / Film "Djeca" Aide Begić otvorio 18. Sarajevo Film Festival

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu i projekcijom filma "Djeca" bh. rediteljice Aide Begić večeras je i zvanično počeo 18. Sarajevo Film Festival koji će i ove godine okupiti najznačajnije filmske stvaraoce iz regije, ali i mnogobrojne goste iz svijeta.

Na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta prošla je mnogobrojna ekipa filma "Djeca" predvođena rediteljicom Aidom Begić i glavnim glumcima u filmu Marijom Pikić i Ismirom Gagulom.

"Meni je ovo veće uzbuđenje nego što je festival u Kanu jer će film vidjeti moji prijatelji, roditelji i ostali Bosanci i Hercegovci. Htjela sam napraviti film koji neće ličiti na film "Snijeg". Bilo je veoma uzbuljivo praviti ga i nadam se da će publika biti zadovoljna", kazala je rediteljica Aida Begić.

Marija Pikić, studentica glume iz Banje Luke kaže kako je imala jako detaljne pripreme za glumu u filmu "Djeca".

"Ovaj film postao je dio mene i jedna stpenica u nizu. Uloga mi je otvorila vrata prema naprijed", kazala je Marija.

Ismir Gagula kaže kako mu nije bilo teško savladati ulogu u filmu.

Crvenim tepihom prošao je i predsjednik ovogodišnjeg žirija za Takmičarski program - igrani film Kornel Mundruczo, te članica žirija Ada Condescu, gost programa "Posvećeno", reditelj Todd Solondz, španska glumica Victoria Abril i makedonska rediteljica Teona Strugar Mitevska.

"Svi smo znatiželjni kada su u pitanju regionalni filmovi i sretan sam što sam tu večeras. Naša generacija može biti neki novi talas koji će napraviti nešto novo. Jako je bitno imati ovakva mjesta nakon kojih zavolite film i kino", kazao je Kornel Mundruczo.

Pored festivalskih gostiju, na crvenom tepihu bile su i brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH i regije kao što su gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Doris Pinčić, Jagoda Kumrić, Ornela Vištica i mnogi drugi.

Na otvaranju SFF-a bili su i muzičar Dino Merlin, glumica Zana Marjanović, režiser Nedžad Begoić, lider grupe Zoster Mario Knezović te nogometaš Edin Džeko sa svojom djevojkom Amrom Silajdžić kojima je ovo bilo prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti nakon što su protekle sedmice na Twitteru objavili svoju vezu.

Miro Purivatra, direktor SFF-a, na početku se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način uključeni u rad festivala i koji su u proteklih 18 godina bili uz najbolji filmski festival u regionu.

Stipe Prlić, direktor ERONET-a, kompanije koja je dugogodišnji generalni sponzor SFF-a, izjavio je kako je ove godine festival postao punoljetan.

"Čast nam što smo u posljednjih osam godina bili potpora Sarajevo Film Festivalu i to partnerstvo će se nastaviti. Nadam se da ćete u narednim danima uživati u Sarajevu i SFF-u", kazao je Prlić.

Na ovogodišnjem SFF-u bit će prikazano 210 igranih, kratkih i dokumentarnih filmova iz 57 zemalja, ponuditi i niz pratećih sadržaja.