|

Film "Djeca" Aide Begić osvaja nove festivalske nagrade širom svijeta

Film "Djeca" Aide Begić osvaja nove festivalske nagrade širom svijeta
1
F
FENA
20.11.2012. u 15:57
2
komentara
1

dijeljenja
Film "Djeca" Aide Begić osvaja nove festivalske nagrade širom svijeta
Za vrijeme kino prikazivanja filma "Djeca" redateljice Aide Begić širom BiH u novembru pristižu i nova internacionalna festivalska priznanja.
Među najsvježije nagrade spadaju specijalna nagrada žirija i nagrada za najbolju glumicu na Festivalu mediteranskog filma u Briselu i specijalna nagrada žirija João Bénard da Costa na Lisbon & Estoril Film Festivalu.

Od svjetske premijere ove godine na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je film "Djeca" nagrađen Specijalnim priznanjem žirija pa sve do danas, život ovog ostvarenja nastavlja se s uspjehom.

Značajno je napomenuti da je upravo ovaj film bh. kandidat za Oskara, te da je ovogodišnji Sarajevo Film Festival 18. izdanje otvorio ovim ostvarenjem, a glavna protagonistica, glumica Marija Pikić nagrađena je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu.

Pored navedenih nagrada i priznanja s kojima je film započeo život, tu su i Nagrada Cineuropa 18. Sarajevo Film Festivala, Nagrada za najboji film - Lino Micciche, Nagrada Pesaro Young Cinema, Amnesty Italia Cinema nagrada i Human Rights Award na festivalu Pesaro New Cinema, nagrada za najbolju režiju Živojin Žika Pavlović na Festivalu LIFFE, Nagrada za režiju i Nagrada za najbolju glumicu na Montenegro Film Festivalu, te Nagrada za najbolju glumicu na Mojkovac film festivalu, saopćeno je iz House film tima.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...