Kultura
1

Film "Djeca" Aide Begić osvaja nove festivalske nagrade širom svijeta

FENA
Za vrijeme kino prikazivanja filma "Djeca" redateljice Aide Begić širom BiH u novembru pristižu i nova internacionalna festivalska priznanja.

Među najsvježije nagrade spadaju specijalna nagrada žirija i nagrada za najbolju glumicu na Festivalu mediteranskog filma u Briselu i specijalna nagrada žirija João Bénard da Costa na Lisbon & Estoril Film Festivalu.

Od svjetske premijere ove godine na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je film "Djeca" nagrađen Specijalnim priznanjem žirija pa sve do danas, život ovog ostvarenja nastavlja se s uspjehom.

Značajno je napomenuti da je upravo ovaj film bh. kandidat za Oskara, te da je ovogodišnji Sarajevo Film Festival 18. izdanje otvorio ovim ostvarenjem, a glavna protagonistica, glumica Marija Pikić nagrađena je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu.

Pored navedenih nagrada i priznanja s kojima je film započeo život, tu su i Nagrada Cineuropa 18. Sarajevo Film Festivala, Nagrada za najboji film - Lino Micciche, Nagrada Pesaro Young Cinema, Amnesty Italia Cinema nagrada i Human Rights Award na festivalu Pesaro New Cinema, nagrada za najbolju režiju Živojin Žika Pavlović na Festivalu LIFFE, Nagrada za režiju i Nagrada za najbolju glumicu na Montenegro Film Festivalu, te Nagrada za najbolju glumicu na Mojkovac film festivalu, saopćeno je iz House film tima.