O Nobelu 2019.
94

Filip David za Klix.ba: Nemoguće je odvojiti Handkeovo ukupno djelo od njegovog političkog angažmana

S. H.
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Filip David, ugledni beogradski književnik, za Klix.ba je komentarisao dodjelu Nobelove nagrade za književnost kontroverznom austrijskom piscu Peteru Hendkeu, poručivši da je po njegovom izboru barem desetak autora trebalo dobiti Novu nagradu prije Handkea.

"Peter Handke nije među piscima koji čine moj izbor po srodnosti. Ukusi, pa i književni, su različiti. Za razliku od mene, neki moji prijatelji veoma cijene Handkeovo stvaralaštvo. Prema mom mišljenju ima bar desetak pisaca koji su prije Handkea zaslužili to priznanje", kazao nam je na početku razgovora za Klix.ba David.

Smatra da ovaj izbor Nobelovog komiteta izaziva nelagodnost, ali ga ne iznenađuje.

"Posljednjih desetak godina Nobelov komitet za književnost donosio je odluke koje su izazvale dosta polemike. U Handekovom slučaju nelagodnost proističe iz činjenice da je on bio jedan od onih koji je dolazio u Beograd devedesetih godina da pruži podršku zločinačkom Miloševićevom režimu. Sa željom ili bez želje Nobelov komitet je svojom odlukom podržao i Handkeovo političko delovanje. Njegov pamflet 'Pravda za Srbiju' primjer je jednostranog i veoma pogrešnog shvatanja tadašnje srpske politike i podrške srpskom nacionalističkom projektu", naglašava David.

Ipak, pojedini književnici poput Miljenka Jergovića smatraju da bi se trebalo odvojeno posmatrati književno djelovanje Petera Handkea i ono političko. S tim se pak ne slaže David, koji smatra da je to teško odvojivo.

"Teško je, ako ne i nemoguće, u našoj savremenoj situaciji odvojiti Handkeovo ukupno djelo od njegovog političkog djelovanja. Dodjela Nobelove nagrade još jednom će produbiti nesporazume na ovim našim prostorima i ponovo otvoriti bolne rane iz devedesetih", zaključio je David u razgovoru za Klix.ba.