Kultura
92

Filip David iz Beograda dobitnik jubilarne književne nagrade "Meša Selimović"

Piše: M. B.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2014. godini večeras su u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli završeni 15. međunarodni književni susreti Cum grano salis.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija akademik Enes Karić saopštio je da je žiri najboljim romanom objavljenim na govornom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije proglasio roman beogradskog književnika Filipa Davida "Kuća sećanja i zaborava", u izdanju beogradske izdavačke kuće "Laguna".

Međutim, najbolji roman nije izglasan jednoglasno. Žiri se podijelio, pa je na kraju Davidov roman dobio tri člana članova žirija, dok je dva dobio roman “Devet” Andreja Nikolaidisa. Nije saopćeno kako su glasali članovi žirija pojedinačno.

Autoru najboljeg romana Filipu Davidu uručena je skulptura Pero i mastionica, te novčana nagrada od 7.000 maraka. Ovaj roman dobitnik je i NIN-ove nagrade za 2014. godinu.

"Miljenko Jergović je izjavio kako su ovo 'najknjiževniji susreti u regionu' i ja se u potpunosti slažem sa njim. Konkurencija je bila jaka i da je bilo koji drugi roman nagrađen, ne bi bilo nezasluženo", rekao je književnik Filip David.

U konkurenciji za nagradu bili su još romani Dževada Karahasana "Utjeha noćnog neba" (Profil, Zagreb), Damira Karakaša "Blue moon" (Sandorf, Zagreb), Andreja Nikolaidisa "Devet" (Otvoreni kulturni forum, Cetinje) i Ivice Prtenjače "Brdo" (VBZ, Zagreb).

U žiriju koji je odlučivao o najboljem romanu za 15. međunarodne književne susrete Cum grano salis bili su: akademik Enes Karić, predsjednik, Hadžem Hajdarević, Julijana Matanović i Vladimir Arsenić i Milorad Popović.

Podsjećamo, selektori romana za ovogodišnje susrete Cum Grano Salis bili su Đorđe Krajišnik (BiH), Jagne Pogačnik (Hrvatska),Vlatko Simunović (Crna Gora), te Srđan Srdić (Srbija). Ukupno je nominovano 16 romana.

U okviru 15. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, obilježeno je 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića, 110 godina od rođenja Hasana Kikića, 100 godina od rođenja Branka Ćopića, te 150 godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.