{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival kulturnih raznolikosti: U čast nacionalnih manjina održana šetnja kroz epohe Sarajeva

Piše: Lejla Kajić/Klix.ba
18.10.2018. u 17:04
31
11
Festival kulturnih raznolikosti: U čast nacionalnih manjina održana šetnja kroz epohe Sarajeva
31
Danas je u Sarajevu održana šetnja kroz Sarajevske epohe, u sklopu Festivala kulturnih raznolikosti. Šetnja je trajala tri sata te su prisutni imali priliku obići najbitnija historijska mjesta u Sarajevu i vidjeti ih iz drugog ugla.
"Ja sam ovaj projekat vodila od početka, učestvovala sam u organizovanju festivala. Cilj šetnje je da obiđu svoj grad na neki drugi način odnosno da spoznaju vezu između manjina i ovog grada. Cilj je ustvari da grad gledaju drugačije, tj. iz drugog ugla. Na naslijeđe koje je dio njihove baštine treba da gledaju drugačije jer su u stvaranju svega toga učestvovale mnoge manjine", rekla je Aida Mia Alić, jedna od organizatorica Festivala.

Tura je simbolično krenula sa trga koji nosi naziv po jednom od najvećih arhitekata koji su doprinijeli izgradnji ovog grada, Trga Karla Paržika na Marijin Dvoru.

"Karl Paržik je također sahranjen u Sarajevu, što je nekako simbolično i jako je bitan detalj kada govorimo o nacionalnim manjinama. To je važno naglasiti upravo zato što je veliki broj ljudi koji su dio nacionalnih manjina ostalo u Sarajevu da i dalje doprinose razvoju ovog društva." rekla je Aida Mia Alić.

Tura se kretala kroz različite lokacije do Baščaršije, te su učesnici imali priliku vidjeti mnoga mjesta čiju im je historiju opisao turistički vodič.

U šetnji su učestvovale učenice Treće gimnazije sa nastavnicom. Kako kažu, odlučili su se pridružiti šetnji nakon škole jer su željele upoznati svoje kulturno naslijeđe sa akcentom na nacionalne manjine.

Festivalski program osim šetnje uključuje i predavanja te specifične priče o različitim nacionalnim manjinama, o (ne)vidljivim članovima i njihovom doprinosu razvoju bosanskohercegovačkog društva i kulturnog nasljeđa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: