{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Festival kulturnih raznolikosti otvoren izložbom "Koliko vrijedi migrant?"

F
16.10.2018. u 20:06
39
3
Festival kulturnih raznolikosti otvoren izložbom "Koliko vrijedi migrant?"
39
Festival kulturnih raznolikosti otvoren je večeras u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine putujućom izložbom “Koliko vrijedi migrant?”.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Autorica izložbe Aida Mia Alić na otvorenju je kazala da je cilj ovog projekta da svima približi bosanskohercegovačko nasljeđe satkano od različitih kultura i civilizacija.

Izložba govori o nacionalnim manjinama, pričama pojedinaca ili kolektiviteta - Italijana, Poljaka, Jevreja, Roma, Nijemaca, Albanaca…, o tome kada su i zašto došli u razne krajeve Bosne i Hercegovine i saživjeli se tu sa zatečenim kulturama.

Oko 30 porodica sa sjevera Italije došlo je svojevremeno u Bosnu, a značajan dio je i danas tu, rekao je na otvorenju izložbe potomak iz te zajednice Tihomir Knežiček, po majci prezimena Zamboni. Izložba donosi priču o njegovom djedu Rudolfu Zamboniju koji je do smrti bio dobrovoljni vatrogasac u Tuzli.

Pod nazivom “Velikan bez ulice”, na jednom od panoa je ispisana kratka biografija priznatog kompozitora i dirigenta Oskara Danona, rođenog u Sarajevu, jednog od osnivača umjetničkog društva “Collegium Atristicum”, čiji su se preci Jevreji nastanili svojevremeno u ovom gradu.

Na jednom od izložbenih panoa je i podatak da je selo Franc Josefsfeld kraj Bijeljine izgradila oko 1885. godine migrantska porodica njemačkog porijekla, kao i da su danas vidljivi tek tragovi te zajednice.

"Svakog trena u svijetu neko donese odluku ili bude prisiljen napustiti svoju zemlju. “Titulu” migranta trenutno nosi više od 240 miliona ljudi. Odlaze iz političkih ili ekonomskih razloga, u nadi da ih negdje čeka bolji život. U novim društvima nerijetko postaju nevidljive manjine, nezaštićene pred zakonom. Znanja, iskustva i nasljeđe koje sobom nose isprepliću se s onima koja ih dočekuju. Identiteti se miješaju, nadopunjuju i stvaraju novi. Djelujući zajedno, stvaraju tolerantnija društva raznolikog nasljeđa kao što je danas i bosanskohercegovačko", zapisano je na izložbi.

Festival kulturnih raznolikosti dio je projekta “(Ne)Vidljivi: Kulturna prava nacionalnih manjina u BiH”, koji je finansirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Aktivnosti su realizirane u suradnji s udruženjima nacionalnih manjina iz Tuzle, Banja Luke, Prnjavora, Gradiške, Sarajeva, Visokog i drugih mjesta, kao i s različitim institucijama posvećenim očuvanju i zaštiti kulturnog nasljeđa BiH. Podršku Festivalu dao je Historijski muzej BiH.

Festivalski program uključuje i predavanja te specijalnu šetnju kroz sarajevske epohe, specifične priče o različitim nacionalnim manjinama, o (ne)vidljivim članovima i njihovom doprinosu razvoju bosanskohercegovačkog društva i kulturnog nasljeđa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: