Od 2. do 25. novembra
16

Festival bajke i ove godine donosi zanimljiv program i pripovjedačke predstve za sve uzraste

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Od 2. do 25. novembra u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će održan 4. festival bajki za djecu i odrasle koji i ove godine donosi zanimljive panele, radionice, prezentacije, promocije i pripovjedačke predstave za sve uzraste.

Direktor JU Centar za kulturu Općine Centar Armin Omerović nije krio sreću što će četvrto izdanje Festivala bajki za djecu i odrasle biti održano u ovoj instituciji.

"Mi postajemo centar kulture za djecu, mlade i odrasle. Kao što ste mogli vidjeti, uredili smo centar i on sada izgleda kao bajka i izgledat će tako sve do 25. novembra. U tom periodu ovdje ćemo imati više od 36 programa za djecu, mlade i odrasle i očekujem da će centar biti pun", rekao je Omerović.

Predsjednica Skupštine Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije "Bajka" Željka Lemez rekla je kako su zahvaljujući podršci koju su dobili u protekle četiri godine postali članovi Evropske federacije pripovjedača koja ovom udruženju pruža priliku da u okviru Evropske godine kulturne baštine kroz sve aktivnosti u 2018. godini promoviše bosanskohercegovački identitet.

"Ove godine imamo sadržaje koje čine isključivo bh. bajke. Ono što je veoma važno je da ove godine počinjemo snimati prvi stop motion film o temi bosanske bajke 'Zlatna jabuka'. To je na neki način početak digitalizacije tog kulturnog blaga BiH i početak stvaranja Biblioteke za slijepe koja će sadržavati isključivo narodne bajke", rekla je Lemez.

Profesionalna pripovjedačica bajki Jasna Held iz Dubrovnika je stigla u Sarajevo.

"Mi bajke danas uzimamo iz knjiga, što je samo jedan zapis, a bajke su se prenosile čovječanstvom isključivo usmenim putem. To znači da bajku nije dovoljno čitati, treba je pripovijedati. To je stari zanat koji postoji više hiljada godina", rekla je Held.

Osim Jasne Held, bajke će pripovijedati Tatjana Šojić, Sarah Abušarar, Marina Tomić te gosti iz sarajevskih valdorfskih vrtića koji uz članove udruženja Bajka pripovijedaju za najmlađe u lutkarskim predstavama.

Pored pripovjedača u festivalu učestvuju Snježanka Jadrijević, Udruženje prijatelja waldorfske pedagogije, Udruženje za dječiju kulturu "Žar ptica", Storytellers of Canada, Valdorf društvo Srbija, JU Biblioteka Sarajeva...

Festival bajke za djecu i odrasle prerastao je u platformu za razvoj teatra pripovijedanja u Bosni i Hercegovini. Festival su podržali Općina Centar Sarajevo, Kantonalno ministrastvo kulture i sporta i Federalno minisarstvo kulture i sporta, uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Svečano otvorenje festivala uz Bajke starog Dubrovnika i Jasnu Held bit će održano 2. novembra u 19:30 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Kompletan program festivala možete pogledati na Facebook stranici Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.