"Pejzaži i ljudi"
279

Fascinantne fotografije Adnana Bubala pred talijanskom publikom

Piše: A. Dž.
Bosanskohercegovački fotograf Adnan Bubalo predstavit će se od 08. do 17. oktobra italijanskoj publici autentičnom izložbom fotografija "Pejzaži i ljudi", koja će biti postavljena u biblioteci Guglielmo Marconi u Rimu.
Postavka Adnana Bubala će obuhvatiti nezaboravne fotografije na kojima je autor zabilježio specifičnost, ali i bajkovitost prirodnih ljepota i osebujnost bosanskohercegovačkog čovjeka.

Radovi su dio inicijative "Moja Mila Bosna - Bosnia o cara" koja ima za cilj da 20 godina nakon rata preusmjeri pažnju na Bosnu i Hercegovinu, razloge sukoba, ali i na trenutnu situaciju i perspektive.

Izložbu organiziraju Interkulturalna služba i Biblioteka Grada Rima, a ovorit će je direktorica Biblioteke Gabriella Sanna. Do izložbe je došlo na incijativu Emine Bratić, kulturne medijatorice Biblioteke, a uz pomoć Stefanie Iannilli koja se u ime organizatora pobrinula za sve pripremne radnje do konačne realizacije.

Adnan Bubalo je rođen 1971. godine u Fojnici. Poslije završene muzičke i srednje tehničke škole diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Od 1993. do 1995. je obavljao dužnosti ratnog fotografa u Armiji R BiH.

Uglavnom samouk u području fotografije, ali u stalnom kontaktu sa svim novim dešavanjima u ovoj oblasti, izlagao je svoje radove na brojnim zajedničkim izložbama.

Inače je zaposlen kao šef Sektora za zajedničke poslove u JU Zavod za zbrinjavanje mentano invalidnih lica Drin. U slobodno vrijeme slijedi svoju ljubav za fotografijom neumorno istražujući prelijepe pejzaže po cijeloj Bosni i Hercegovini, uvijek u potrazi za novim licima i mjestima.

Izložba "Pejzaži i ljudi" u Rimu je njegova prva samostalna izložba. Fascinantne fotografije Adnana Bubala možete pogledati na oficijelnoj Facebook stranici.