Kultura
0

Eurimages podržao film Ines Tanović sa 90.000 eura

Klix.ba
Ines Tanović
Ines Tanović
Filmski projekt "Naša svakodnevna priča", režiserke i scenaristice Ines Tanović, koju je 2012. godine podržalaFondacija za kinematografiju, dobio je i podršku Eurimagesa u iznosu od 90.000 eura.

Sredstva ovom projektu, koji se snima u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Dokument, Sarajevo), Slovenije (Studio Maj) i Hrvatske (Spiritus Movens), odobrena su na 134. sjednici Eurimagesa, koja je održana od 10. do 13. marta u Budimpešti.

Film "Naša svakodnevna priča" jedan je od 19 projekata koji su odabrani za podršku Eurimagesa na prvoj od četiri planirane sjednice u ovoj godini.

Sjednici na kojoj je donesena ova odluka prisustvovao je i Jovan Marjanović, predstavnik BiH pri Eurimagesu koji je istakao: "Eurimages je u posljednjih devet godina, od kada BiH učestvuje o radu ovog fonda, postao redovan izvor finansiranja za bosanskohercegovačke filmove. Ipak, moramo biti svjesni da je riječ o izvoru rezervisanom isključivo za međunarodnu koprodukciju i da je potrebno jačati domaće mehanizme podrške kinematografiji kako bi mogli ostati konkurentni na međunarodnom planu".

Eurimages je fond za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova koji je osnovalo Vijeće Evrope 1988. godine. Eurimages ima 36 zemalja članica. Bosna i Hercegovina je članica fonda od 2005. godine, od kada je podržano 13 bosanskohercegovačkih filmova, sa skoro tri miliona eura.