{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eurimages nagrada projektu "Tabija" bh. reditelja Igora Drljače

30.1.2014. u 12:37
0
0
Eurimages nagrada projektu "Tabija" bh. reditelja Igora Drljače
0
Eurimages nagrada projektu "Tabija" bh. reditelja Igora Drljače
Igor Drljača (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dodjelom nagrada sinoć je završen 31. koprodukcijski market CineMart Rotterdam Film Festivala, odakle stižu dobre vijesti za bh. kinematografiju. Eurimages nagrada za razvoj najzanimljivije buduće evropske koprodukcije dodijeljena je projektu "Tabija" bh. reditelja Igora Drljače.
Riječ je o projektu bh. producentske kuće SCCA/pro.ba i producenta Adisa Đape, koji je razvijan u okviru koprodukcijskog marketa CineLink te koji je na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Exelence nagradom.

Svake godine Eurimages dodjeljuje nagradu u vrijednosti od 30.000 eura najperspektivnijem projektu na koprodukcijskom marketu CineMart Rotterdam Film Festivala.

Žiri koji su sačinjavali Annamaria Lodato (ARTE), Pierre Menahem (MPM Film) i Dorien van de Pas (Netherlands Film Fund) naglasili su u svojoj eksplikaciji kako je "Tabija" iznimno značajan projekat zanimljive forme i stila koji su razvili mladi filmski stvaraoci. Članovi žirija su istakli kako jedva čekaju da vide ovaj intenzivni i moderni film o generaciji mladih u postratnoj BiH koja, prema njihovim riječima, do sada nije imala ovakvo ostvarenje.

Početkom rata Igor Drljača sa porodicom je otišao u Kanadu gdje je magistrirao film na univerzitetu York. Tokom studija snimio je nekoliko kratkih filmova, a njegov debitantski igrani film KRIVINA vidjela je, između ostalih, i publika Sarajevo Film Festivala te Rotterdam Film Festivala.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: