{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Envera Hadžiomerspahića podržao akademik Ivan Štraus

F
7.12.2011. u 17:44
0
9
Envera Hadžiomerspahića podržao akademik Ivan Štraus
0
Envera Hadžiomerspahića podržao akademik Ivan Štraus
Enver Hadžiomerspahić
Javni protest predsjednika Ars Aevija Envera Hadžiomerspahića danas je podržao akademik i arhitekt Ivan Štraus, podsjetivši da je istaknuti arhitekt Renzo Piano, koji potpisuje viziju Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, proglašen i Počasnim građaninom ovog grada.
Štraus naglašava da se tako rad i prilog Renza Piana, te doprinos ideji Ars Aevija sjajno poklapa s njegovim stavom prema umjetnosti, miru, našem otporu agresoru i njegovoj veličini u arhitekturi. Jednoglasno predložena kandidatura je prihvaćena i od 2008. godine Renzo Piano je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti BiH, saopćeno je iz Ars Aevija.

Podsjetio je na njegov put svjetskog uspjeha kroz uvođenje novih ideja i odnosa prema arhitekturi, izdvojivši da je s 34 godine s kolegom Richardom Rogersom predložio ideju za Nacionalni centar umjetnosti i kulture George Pompidou u Parizu 1971. godine.

"Renzo Piano spada u sami vrh svjetski priznatih graditelja i savremenih arhitektonskih dometa u posljednje četiri decenije. On je s Rogersom napravio ne korak, nego skok u nešto novo u razvoju arhitektonske misli, i evo, kako godine idu, Piano obilježava svoj stvaralački put iznenađujućim ostvarenjima. Malo je velikih imena u savremenoj arhitektonskoj sceni čije svako novo ostvarenje ima novo rješenje, novu formu, novi materijal koji dominira u oblikovanju", kazao je Štraus.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: