|

Envera Hadžiomerspahića podržao akademik Ivan Štraus

Envera Hadžiomerspahića podržao akademik Ivan Štraus
0
F
FENA
7.12.2011. u 17:44
9
komentara
0

dijeljenja
Envera Hadžiomerspahića podržao akademik Ivan Štraus Enver Hadžiomerspahić
Javni protest predsjednika Ars Aevija Envera Hadžiomerspahića danas je podržao akademik i arhitekt Ivan Štraus, podsjetivši da je istaknuti arhitekt Renzo Piano, koji potpisuje viziju Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, proglašen i Počasnim građaninom ovog grada.
Štraus naglašava da se tako rad i prilog Renza Piana, te doprinos ideji Ars Aevija sjajno poklapa s njegovim stavom prema umjetnosti, miru, našem otporu agresoru i njegovoj veličini u arhitekturi. Jednoglasno predložena kandidatura je prihvaćena i od 2008. godine Renzo Piano je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti BiH, saopćeno je iz Ars Aevija.

Podsjetio je na njegov put svjetskog uspjeha kroz uvođenje novih ideja i odnosa prema arhitekturi, izdvojivši da je s 34 godine s kolegom Richardom Rogersom predložio ideju za Nacionalni centar umjetnosti i kulture George Pompidou u Parizu 1971. godine.

"Renzo Piano spada u sami vrh svjetski priznatih graditelja i savremenih arhitektonskih dometa u posljednje četiri decenije. On je s Rogersom napravio ne korak, nego skok u nešto novo u razvoju arhitektonske misli, i evo, kako godine idu, Piano obilježava svoj stvaralački put iznenađujućim ostvarenjima. Malo je velikih imena u savremenoj arhitektonskoj sceni čije svako novo ostvarenje ima novo rješenje, novu formu, novi materijal koji dominira u oblikovanju", kazao je Štraus.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...