Otvorenje u ponedjeljak
156

Ensar Berber: Izložba "Srebrenica" je duhovni vakuf mog oca Mersada

Klix.ba
Ensar Berber
Ensar Berber
Svjetska premijera monografske izložbe "Srebrenica" Mersada Berbera bit će upriličena u ponedjeljak, 26. oktobra, u Umjetničkoj galeriji BiH. Sin ovog velikog umjetnika tim povodom govori o predstojećoj izložbi, očevom radu te o budućim planovima Fondacije Mersad Berber.

Izložba se održava u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

"Moj rahmetli otac je do posljednjeg dana života radio na ovoj izložbi i ona je njegov duhovni vakuf. Također, organizacija ove izložbe u Sarajevu je očev emanet koji ćemo mi kao fondacija i porodica ispuniti. Ideja da se to dogodi baš ove godine potekla je od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića čiji smo prijedlog o organizaciji izložbe u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici s dubokim pijetetom prihvatili. S predsjedavajućim Džaferovićem imamo čvrste veze još od ranije. Bio je pokrovitelj naših izložbi u Dohi (Qatar) i Zagrebu u Klovićevim dvorima. Također, javnost to ne zna, ali je upravo predsjedavajući Džaferović, tada u funkciji predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH, najzaslužniji što je Velika narodna skupština Republike Turske dozvolila da 2004. godine Mersad Berber izlaže u palači Dolmabahçe u Istanbulu", kaže Berber.

Oficijelni plakat izložbe Srebrenica
Oficijelni plakat izložbe Srebrenica

Od velikog broja izložbi koje su prethodile, Ensar Berber ponovo ističe onu sarajevsku iz 2017. godine održanu u Vijećnici.

"Ta je izložba posebna jer je predstavljala svojevrstan povratak Mersada Berbera u Sarajevo 40 godina od njegove posljednje izložbe. Imala je poseban emotivni naboj i na kraju, bila je izuzetno dobro organizovana zahvaljujući tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, visokom pokrovitelju i njegovom timu saradnika. Bila je to zaista čudesna izložba. Koliko je nedostajala Sarajlijama najbolje govori činjenica da je prodato gotovo 25.000 ulaznica, u nešto više od dva mjeseca koliko je ukupno bila otvorena za javnost", ističe Ensar Berber.

Mersad Berber - Sjećanje na genocid u Srebrenici
Mersad Berber - Sjećanje na genocid u Srebrenici

Kada govori o odnosu prema Sarajevu, budućem muzeju Mersad Berber i očekivanjima, Ensar Berber podvlači važnost činjenice da je njegov otac bio nenametljiv čovjek i da je na tom principu istrajao do samog kraja.

"Otac nikada nije ništa tražio, nije se nametao. Rano je stekao međunarodno priznanje i onda je njegov odnos prema Sarajevu i Bosni bio uvijek u nekoj brizi u vezi s tim – šta će on dati ili ostaviti Sarajevu i Bosni. Ovo je prvi put da ću to javno reći, ali je upravo taj njegov odnos prema Sarajevu zahtijevao od nas kao porodice da sav iznos od izložbe u Sarajevu 2017. godine, više od 250.000 KM, poklonimo Gradskoj upravi Grada Sarajeva, tačnije javnom preduzeću koje brine o Vijećnici. Pa i sama ideja muzeja Mersad Berber, koju je predložio i pokrenuo gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, za nas u smislu nekog očekivanja nije predstavljala više od prijedloga i lijepe ideje. Ukoliko se to dogodi – dogodi, ukoliko ne, nećemo nikoga vući za rukav. Tu lijepu ideju o muzeju Mersad Berber u Sarajevu preuzeo je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, na jedan prefinjen i diskretan način, bez doboša i medijske buke, onako kako je moj otac i želio. Fondacija i porodica Mersada Berbera su mu zahvalni na tome", kazao je Berber.

Ensar Berber
Ensar Berber

Od planova koje namjeravaju realizirati u bližoj budućnostI, Berber ističe izložbe u Washingtonu i Istanbulu koje će također biti posvećene Srebrenici. Fondacija Mersad Berber je odlučila da će izložbu "Srebrenica" u Umjetničkoj galeriji BiH svi posjetioci moći besplatno pogledati.