The Museum is closed
68

Emanuel Mascioni: Mislio sam da su daske na Zemaljskom muzeju umjetnička instalacija

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"The Museum is Closed", naziv je izložbe fotografija Emanuela Mascionija koja je danas otvorena u Zemaljskom muzeju BiH.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo a trajat će do 20. augusta 2017. godine.

"The Museum is closed" je projekt Emanuelea Mascionija, nadahnut njegovim čestim putovanjima po svijetu. Nakon pet godina, 30 odabranih fotografija urađenih po sjeveru Evrope, Texasu, Italiji i ponajviše na Balkanu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji bit će izložene u gradu u kojem je projekt i započeo, a ujedno će biti i njegova prva javna zvanična izložba.

"Ovo je veoma duga priča jer sam zadnjih 20 godina putovao kroz bivšu Jugoslaviju i posjećivao sam muzeje. Međutim, kada sam došao ovdje i vidio da je muzej zatvoren, mislio sam da se radi o umjetničkoj instalaciji, napravio sam fotografiju i pokušao ući, ali kada sam shvatio da je Muzej stvarno zatvoren, uvidio sam da sve ono što se nalazi izvan muzeja utječe na situaciju unutar njega i nalazi se unutar njega. Počeo sam fotografisati segmente koji čine ovu situaciju i to mi je stvorilo dodatnu inspiraciju i veći prostor za istraživanje u području vaninstitucionalne umjetnosti i onog što se dešava izvan tih vrata i na neki način kroz ovu izložbu pokušavam tu ulicu i vaninstitucionalni prostor vratiti unutar institucije", kazao je Emanuel Mascioni na konferenciji za medije upriličenoj prije otvaranja izložbe.

"Drago mi je da se ponovo stavlja akcent na kulturu u BiH putem izložbe koju je priredio talijanski umjetnik Emanuel Mascioni i nadam se da će njegova fotografija kojom predstavlja zatvorena vrata Zemaljskog muzeja ponovo potaknuti odgovorne osobe u našoj zemlji da počnu razmišljati da je zaista krajnje vrijeme da se razriješi situacija s kulturnim institucijama u BiH", izjavila je direktorica Muzeja Marta Filipović.

Kustosica izložbe se zahvalila talijanskom ambasadoru u BiH Nicolu Minasiju i Ministarstvu kulture Kantona Sarajevo koji su podržali ovaj projekt zahvaljujući čemu su uspjeli izdati i prvi broj novina koji u sebi nosi sadržane sve primjere intervencija i instalacija umjetnika i umjetničkih radova koji su na neki način dali refleksiju na temu institucija kulture i umjetnosti u BiH. Istakla je da je ovo početak saradnje između Sarajeva i Rima na nivou kulture.

Emanuele Mascioni je rođen u Rimu 1967. godine. Od 80-ih godina bavi se modnom fotografijom. Krajem 90-ih godina otvara svoju prvu produkcijsku kuću MAI (Mascioni Associati International Ltd) sa sjedištem u Londonu koja za vrlo kratko vrijeme postaje referentna tačka mnogih slavnih modnih fotografa.

Sarađuje s najmoćnijim međunarodnim časopisima i s velikim modnim kućama. Njegova produkcija je oduvijek bila vezana za njegovo lično istraživanje drugih predmeta i situacija: mjesta svakodnevne mikrohistorije, na marginama velikih historijskih, ekonomskih i političkih pokreta, gdje događaji poprimaju različite dimenzije i različite stepene značenja.