Uspjeh bh. dizajnera
84

Eldin Herić: Odlazak na umjetničku rezidenciju u New York je veliki skok u mojoj karijeri

Piše: El. Lj.
Eldin Herić
Eldin Herić
Grafički dizajner i student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Eldin Herić, koji je radio trenutni dizajn portala Klix.ba, je za rad na dizajnu promotivnih materijala za Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) dobio Njujoršku umjetničku rezidenciju za 2018. godinu.

Herić je u razgovoru za Klix.ba rekao kako je ova nagrada veliki skok u njegovoj profesionalnoj karijeri. Kao nagradu za svoj rad posjetit će New York tokom festivala i predstaviti svoj projekt pred BHFF publikom.

"Odavno želim posjetiti New York i u svakom slučaju će biti i korisno i lijepo otići tamo. Treme ima, mada još uvijek nisam toliko svjestan svega. Mislim da ću najviše treme imati pet minuta prije predstavljanja svog rada u New Yorku", rekao nam je Herić.

Koncept njegovog rada zasnovan je na broju 15 jer je ovogodišnje izdanje BHFF-a petnaesto po redu.

"Na površini broja 1 nalaze se zgrade koje su karakteristične za BiH i Sarajevo, a na površini broja 5 New York Skyline koji se izdiže u nebo. Na sredini je Kip slobode, a brojevi 1 i 5 povezani su mostovima. Jedan most je karakterističan za BiH, a drugi je most Brooklyn koji je karakterističan za New York", pojasnio nam je Herić.

Od 2015. godine Akademija likovnih umjetnosti i Bosanskohercegovački Film Festival rade u kolaboraciji na izradi grafičkog dizajna koji se koristi za promotivne svrhe ovog festivala u New Yorku. Svake godine od tada, Akademija likovnih umjetnosti zajedno s BHFF-om organizuje takmičenje za studente grafičkog dizajna na trećoj i četvrtoj godine na ALU da pripreme grafičke prijedloge koji su se koristili na BHFF-u. Ideja projekta je da omogući studentima rad na live projektu te da im ujedno pruži izazov da primijene i izoštre svoje dizajnerske sposobnosti i da time steknu dodatno iskustvo koje će im biti od koristi u profesionalnoj karijeri.