{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ekvilibristi ponovo nad Miljackom: Neuništivi duh Sarajeva

Klix.ba
8.2.2019. u 11:33
1.038
69
Ekvilibristi ponovo nad Miljackom: Neuništivi duh Sarajeva
1.038
Baš kao proljetne noći Sarajeva pod opsadom 1993. godine sinoć je Općina Centar, kao finansijer projekta, u prisustvu akademskog kipara Enesa Sivca, organizirala postavljanje tri skulpture nad Miljackom iznad mosta Festina Lente.
U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u uvjetima najteže ratne godine Sarajeva pod opsadom, kipar Enes Sivac uradio skulpture ekvilibristi, da bi Općina Centar finansirala njihovu obnovu i povratak na istu lokaciju kao prije 26 godina.

Fotografije skulptura ekvilibrista iz Sarajeva obišle su cijeli svijet, našle su se na stranicama uglednih časopisa, dnevnih novina, pa čak i na koricama knjiga predstavljajući ovo vrijedno umjetničko djelo kao snažan simbol kulturnog otpora glavnog grada Bosne i Hercegovine u vrijeme najduže i najsurovije opsade jednog evropskog grada u 20. stoljeću.

Jutro nakon postavljanja 1993. godine stanovnici opkoljenog Sarajeva su se divili hrabrosti autora i njegovih saradnika, a isto tako je bilo i 8. februar 2019. godine gdje su prolaznici u Ulici Maka Dizdara fotografisali tek postavljene skulpture.

Općina je realizirala ovaj projekat i kao poklon glavnom gradu, njegovim građanima i gostima u susret EYOF-u, ali i kao trajno sjećanje na neuništiv duh Sarajeva i kreativnost njegovih građana, a zasigurno je ovo i značajan prilog obogaćivanju turističke ponude Sarajeva.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima jutros je posjetio lokalitet na kojem su postavljene skulpture i tom prilikom naglasio da će u narednoj fazi Općina finansirati projekat iluminacije skulptura kako bi dobile poseban izgled u večernjim satima, a također će uraditi i prigodne ploče sa natpisima na više jezika kako bi svi posjetitelji znali o čemu se radi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: