Kultura
0

Ekipa češke televizije snima dokumentarac u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Ekipa češke državne televizije ovih dana boravi u Sarajevu, gdje snimaju dokumentarac o češkim arhitektima koji su radili van granica njihove domovine.

Kako su rekli u razgovoru za Sarajevo-x.com, već su boravili u Hrvatskoj, te u Trebinju i Mostaru i ostalo im je još 10 dana rada u glavnom gradu BiH. Naziv filma na češkom je "Šumne stopy", odnosno u slobodnom prijevodu "Lijepi koraci".

"Naš film se sastoji od četiriju dijelova, stoga smo i bili u Hrvatskoj i evo, u još tri grada u BiH. Snimamo zgrade koje su djelo naših arhitekata, a glumac David Vavra, koji je inače završio arhitekturu, govori o tim arhitektima i njihovim građevinama koje želimo prikazati u filmu", rekao je režiser Radovan Lipus za Sarajevo-x.com.

David je, inače, obučen u narodnu nošnju i krećući se pored zgrada iznosi veoma zanimljive detalje. To mu nije problem, jer itekako dobro poznaje materiju. Inače, ekipa je obuhvatila arhitekte poput Karela Paržika, Františeka Blažeka, Alexandra Viteka, Josefa Pospišila, Karela Paneka...

Članovi ekipe ističu da su arhitekti o kojima rade dokumentarac dosta učinili za širenje kulture njihove zemlje kroz svoja djela i objekte van Češke Republike.

A da je i Sarajevo znalo cijeniti ono što su drugi učinili za njega govori i činjenica da trg ispred Crkve sv. Josipa na Marijin-Dvoru nosi ime upravo istaknutog češkog arhitekte Karela Paržika, koji je živio i radio u Sarajevu.