Kultura
25

Dževdet Tuzlić obilježava 35 godina profesionalnog novinarstva

FENA
Ove godine navršava se 35 godina profesionalnog rada bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića.

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, tim povodom 29. marta ove godine u 19 sati, bit će otvorena multimedijalna izložba "Treća dimenzija i više od toga - Život na sticku”, koja objedinjava dio opusa koji je sadržan u susretima sa nekim od najeminentnijih aktera svjetske, evropske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene u tom razdoblju.

Kultura je bila najćešći i najvažniji okvir tri i pol decenije dugog razdoblja Tuzlićevog bavljenja novinarstvom, čije obilježavanje u formi izložbe je zamišljeno kao prezentacija nekoliko karakterističnih segmenata iz veoma bogate novinarske prakse. Bit će to svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme protkano eksponatima radio aparata i pisaćih mašina od početka 80-tih do ere kompjutera, isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 35 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom na radiju, televiziji i u printanim medijima.

Postavka će biti obogaćena i fotografijama iz novinarske prakse, te drugim upečatljivim detaljima koji svjedoče o jednom vremenu i prostoru koji je prisutan u medijskoj zbilji i danas. "Treća dimenzija“ na radiju i "Dimenzija više“ na televiziji bile su sudionik i bilježnik, hroničar i analitičar zbivanja u sferi kulture tokom proteklih 35 godina na ovim prostorima.

"Sama izložba trebala bi pokazati duh jednog vremena. Ovaj jubilej želim podijeliti sa mnogobrojnim prijateljima, poznanicima, saradnicima, i svima onima koji su kao sagovornici sudjelovali u ovom projektu. Mojih 35 godina u novinarstvu posvećenih kulturi smatram prije svega uspjehom jedne časne profesije, nad kojom su se, na žalost, danas nadvili neki tamni oblaci. Ovaj jubilej ujedno je dokaz i primjer mlađim kolegama da ustraju u njegovanju iskonskih principa novinarstva", riječi su Dževdeta Tuzlića.

Sam naslov izložbe "Treća dimenzija i više od toga - Život na sticku”, spoj je naslova emisija iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji, tj. spoj dva formata: "Treće dimenzije“ koja se emitirala na Drugom programu Radio Sarajeva duže od 11 godina, i "Dimenzije više“ koja se emitira na BHT1 skoro 7 godina.

U pripremi je i publikacija pod naslovom “Život na sticku”, koja će biti svojevrsna hrestomatija naslova objavljivanih iz pera Dževdeta Tuzlića ili, pak, o njegovom radu. Uvodničari te publikacije su Boro Kontić, Zija Dizdarević, Ivan Kordić i Nenad Šebek.

Promotori na otvorenju dokumentarne postavke bit će Enver Kazaz , profesor Filozofskog fakulteta Sarajevo i Enver Hadžiomerspahić, direktor projekta Ars Aevi. Za dizajn i kreiranje promotivnih materijala u okviru projekta obilježavanja ovog jubileja bile su zadužene agencije FABRIKA, KULT B i dizajner Branko Bačanović.

Bosanskohercegovački novinar rodđen 03. 08.1955. godine u Kotor Varoši, gdje je pohađao osmogodišnju školu. Gimnaziju završio u Banjoj Luci 1974. godine, a 1978. diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek Žurnalistika. Tokom studija volonterski radio u "Našim danima“, na Radiju Sarajevo 202. Prvo profesionalno zaposlenje dobiva na II programu Radio Sarajevu 1. marta 1979. godine, kao urednik emisije "Treća dimenzija“.

Bio dopisnik mnogih listova i radiostanica u bivšoj Jugoslaviji, a od 1990. godine dopisnik je BBC. Tokom rata boravio u Češkoj i Njemačkoj, gdje je radio za pisane i elektronske medije, najviše u DW i WDR Keln. Verificirani je trener BBC i predavač na novinarskim školama BBC i Visokoj školi novinarstva Media plan u Sarajevu. Tokom 2000. i 2001. godine šef je dopisništva, a potom urednik Redakcije za kulturu Nezavisnih novina. Formiranjem Radio-televizije Federacije BiH, u oktobru 2001. godine, dolazi na mjesto urednika Programa za kulturu, te odgovornog urednika Kulturno-zabavnog programa FTV-a.

U ljeto 2007. prelazi na Televiziju Bosne i Hercegovine i uspostavlja Redakciju za kulturu, na čijem čelu se nalazi i danas. Iste godine ustanovio je magazin iz kulture "Dimenzija više“. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Sa dokumentarnim i TV emisijama iz kulture učestvovao na međunardnim TV i filmskim festivalima. Često je član selekcionih komisija i žirija filmskih i pozorišnih festivala u BiH i regionu. Bavi se i prevođenjem. Govori engleski, češki i ruski jezik. Živi i radi u Sarajevu.