Kultura
1

Dževad Karahasan dobitnik nagrade "Heinrich Heine"

FENA
Dževad Karahasan
Dževad Karahasan
Istaknuti bh. književnik Dževad Karahasan ovogodišnji je dobitnik najuglednije njemačke književne nagrade "Heinrich Heine" i ujedno prvi književnik koji je zaslužio to priznanje, a koji dolazi s područja izvan njemačkog jezičnog kruga, objavio je u ponedjeljak radio Deutsche Welle.

Karahasanu je ova nagrada uručena u Dusseldorfu, a dodijelio mu ju je predsjedavajući društva "Heinrich Heine" Joseph Kruse.

Književni kritičar i novinar lista "Sueddeutsche Zeitung" Lothar Mueller u prigodnom je govoru na svečanosti dodjele nagrade podsjetio na Karahasanovu neobičnu životnu sudbinu, od rođenja u tadašnjem Duvnu preko rata u Sarajevu koje će bitno obilježiti njegovo stvaranje kroz "Dnevnik selidbe" i njegova bipolarna života između toga grada te Graza i Berlina.

"Karahasan se uzdiže ne samo stilom i jezikom već i svojom interpretacijom vremena i prostora", kazao je Mueller.

Karahasan je kazao kako mu nagrada "Heinrich Heine" puno znači kako zbog samog tog pisca tako i zbog onih koji su tu nagradu dobili prije njega.

"Naprosto, ova nagrada mnogo znači svakom piscu koji želi ozbiljno raditi na književnosti, koji književnost piše ne radi toga da pokazuje sebe, nego s ambicijom da služi jeziku, da se otvara drugim ljudima, da traži sugovornike", izjavio je Karahasan.