{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dug prema velikom Isaku Samokovliji: U Goraždu počinje manifestacija "Sunce nad Drinom"

Piše: E. A./Klix.ba
13.1.2018. u 15:03
0
15
Dug prema velikom Isaku Samokovliji: U Goraždu počinje manifestacija "Sunce nad Drinom"
0
Dug prema velikom Isaku Samokovliji: U Goraždu počinje manifestacija "Sunce nad Drinom"
Foto: Klix.ba
Goraždanski Centar za kulturu ponovo je domaćin manifestacije "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom". Program manifestacije, počet će 15.januara polaganjem cvijeća pred bistu istaknutog bh. pisca i humaniste u krugu Doma zdravlja koji nosi njegovo ime a bit će nastavljen nizom književnih i muzičkih događaja.
Organizatori ističu da je Centar za kulturu Goražde jedna od rijetkih ustanova kulture koja njeguje ono što je Samokovlija ostavio iza sebe.

"Mi smo jedna od rijetkih ustanova kulture u BiH koja njeguje ono što je pisao i ostavio za sva vremena Isak Samokovlija, a ovom manifestacijom mu odajemo posebno priznanje, iskazujemo poštovanje i promovišemo njegova djela. Samokovlija je ostavio najljepše priče i zapise o ljudima koji su živjeli na ovom prostoru uz Drinu i naša je obaveza da, u okvirima mogućnosti sa kojima raspolažemo u organizovanju ove manifestacije, nju održavamo, posebno nagalašavjući da će ovaj put, u književnom i muzičkom djelu programa, u ponedjeljak, 15. januara, u okviru manifestacije nastupiti učenici goraždanskih osnovnih škola", kazala je na konferenciji za medije Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno-umjetničkog programa Centra za kulturu.

Ona je dodala da je Isak Samokovlija pisao o Goraždu i Drini koja je zauvjek obilježila Samokovlijin život i njegovo djelo na poseban način te da su njegovi zapisi o Drini za sva vremena u književnost i sjećanja čitalaca utkali Goražde i njegove ljude.

Manje je poznata činjenica da je Samokovlija osim pripovjetki i drama koje su prava dragocjenost njegovog djela, iza sebe ostavio i izuzetne pjesme na što je podsjetio Eli Tauber, savjetnik za kulturu u Jevrejskoj zajednici BiH.

Zahvaljujući istrajnosti i upornosti zaposlenih u goraždanskom Centru za kulturu i podršci gradske uprave grada Goražda i resornog kantonalnog ministarstva manifestacija traje već četrnaest godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: