{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje rođenja i smrti književnika: Isak Samokovlija je spona Goražda, Fojnice i Sarajeva

Piše: E. A./Klix.ba
15.1.2018. u 18:30
36
3
Obilježavanje rođenja i smrti književnika: Isak Samokovlija je spona Goražda, Fojnice i Sarajeva
36
Polaganjem cvijeća na bisti poznatog književnika, ljekara i humaniste na platou Doma zdravlja u Goraždu je danas počela manifestacija "Dani Isaka Samokovlije Sunce nad Drinom".
Organizator ove manifestacije 14. put je Centar za kulturu Goražde. Ove godine obilježava se 129 godina od rođenja i 63 godine od smrti ovog književnika. U holu Centra postavljena je izložba plakata sa naslovnicama Samokovlijinih djela koji je rođen u ovom gradu na Drini i u kojem je proveo najranije djetinjstvo, što je ostavilo neizbrisive tragove i na njegovo književno stvaralaštvo.

Utjecaj na njegova djela su imali i drugi gradovi u kojima je živio, poput Fojnice i Sarajeva, u kojima se također obilježavaju Dani Isaka Samokovlije.

Dr. Eli Tauber, savjetnik za kulturu u Jevrejskoj zajednici BiH, posebno je naglasio bogatstvo književnog stvaralaštva Isaka Samokovlije i trajnu vrijednost njegovog djela.

"Samokovliju trebamo stalno i iznova čitati, razumijevaći univerzalnost poruka koje sadrži svaka njegova pripovjetka, drama, pjesma", kazao je Taube,r a o značaju Isakovog književnog stvaralaštva i ljudskog angažmana govorili su i Emina Hadžić iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, te Nevres Jemendžić, predstavnik općine Fojnica.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ovom prilikom je naglasio koliko su Isak i njegova djela važna za Goražde.

"Manifestacija posvećena Isaku Samokovliji je posebno važna. Ona na specifičan način upućuje i na značaj čitanja i ja pozivam mlade da što više čitaju, te da čitaju i djela Isaka Samokovlije", kazao je između ostalog Ramović.

Direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić istakao je da je cilj manifestacije da se dio programa o životu i djelu ovog književnika predstavi i u drugim bh. gradovima te je najavio uspostavljanje književne nagrade koja bi nosila ime ovog književnika.

U manifestaciji su učestvovali i mladi kao i članovi kluba "Isak". Učenici OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija", izveli su dio iz igrokaza rađenog po Samokovlijinom djelu "Mirjamina kosa", dok su članovi hora OŠ "Husein ef. Đozo" izveli sevdalinke i poznate sefardske pjesme "Adio Kerida".

Centar za kulturu Goražde će u u februaru raspisati konkurs za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola dok će u proljeće biti održan kviz znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije. Planirana je i izložba likovnih djela nastalih u goraždanskoj likovnoj koloniji koja će biti postavljena u Fojnici i Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: