{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje rođenja i smrti književnika: Isak Samokovlija je spona Goražda, Fojnice i Sarajeva

15.1.2018. u 18:30
36
3
Obilježavanje rođenja i smrti književnika: Isak Samokovlija je spona Goražda, Fojnice i Sarajeva
36
Polaganjem cvijeća na bisti poznatog književnika, ljekara i humaniste na platou Doma zdravlja u Goraždu je danas počela manifestacija "Dani Isaka Samokovlije Sunce nad Drinom".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Organizator ove manifestacije 14. put je Centar za kulturu Goražde. Ove godine obilježava se 129 godina od rođenja i 63 godine od smrti ovog književnika. U holu Centra postavljena je izložba plakata sa naslovnicama Samokovlijinih djela koji je rođen u ovom gradu na Drini i u kojem je proveo najranije djetinjstvo, što je ostavilo neizbrisive tragove i na njegovo književno stvaralaštvo.

Utjecaj na njegova djela su imali i drugi gradovi u kojima je živio, poput Fojnice i Sarajeva, u kojima se također obilježavaju Dani Isaka Samokovlije.

Dr. Eli Tauber, savjetnik za kulturu u Jevrejskoj zajednici BiH, posebno je naglasio bogatstvo književnog stvaralaštva Isaka Samokovlije i trajnu vrijednost njegovog djela.

"Samokovliju trebamo stalno i iznova čitati, razumijevaći univerzalnost poruka koje sadrži svaka njegova pripovjetka, drama, pjesma", kazao je Taube,r a o značaju Isakovog književnog stvaralaštva i ljudskog angažmana govorili su i Emina Hadžić iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, te Nevres Jemendžić, predstavnik općine Fojnica.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ovom prilikom je naglasio koliko su Isak i njegova djela važna za Goražde.

"Manifestacija posvećena Isaku Samokovliji je posebno važna. Ona na specifičan način upućuje i na značaj čitanja i ja pozivam mlade da što više čitaju, te da čitaju i djela Isaka Samokovlije", kazao je između ostalog Ramović.

Direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić istakao je da je cilj manifestacije da se dio programa o životu i djelu ovog književnika predstavi i u drugim bh. gradovima te je najavio uspostavljanje književne nagrade koja bi nosila ime ovog književnika.

U manifestaciji su učestvovali i mladi kao i članovi kluba "Isak". Učenici OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija", izveli su dio iz igrokaza rađenog po Samokovlijinom djelu "Mirjamina kosa", dok su članovi hora OŠ "Husein ef. Đozo" izveli sevdalinke i poznate sefardske pjesme "Adio Kerida".

Centar za kulturu Goražde će u u februaru raspisati konkurs za izradu literarnih radova za učenike osnovnih i srednjih škola dok će u proljeće biti održan kviz znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije. Planirana je i izložba likovnih djela nastalih u goraždanskoj likovnoj koloniji koja će biti postavljena u Fojnici i Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: