Kultura
0

Državna komisija upozorila na vrijednosti špilje "Vjetrenica"

FENA
Državna komisija Vijeća ministara BiH uputila je pismo Nacionalnoj komisiji za suradnju s UNESCO-om Republike Hrvatske u kojem je upozorila na vrijednost špilje Vjetrenica, a u čijoj blizini predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije planiraju izgraditi odlagalište otpada.

U pismu stoji kako se budući razvoj Općine Ravno gdje se špilja nalazi te njeni turistički potencijali zasnivaju na tom dragocjenom rezervatu prirode te nadaleko poznatoj, a znanstveno još uvijek u cijelosti neistraženoj špilji "Vjetrenica".

Speleološka udruga Vjetrenica - Popovo polje već je više puta upozorila bh. javnost kako bi spomenuti projekt odlagališta otpada u značajnoj mjeri ugrozio opstojnost nacionalnog prirodnog dobra i eventualno doveo do prekida proceduru kandidature špilje "Vjetrenica" na svjetsku listu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa pod zaštitom UNESCO-a.

Državna komisija Vijeća ministara BiH za suradnju s UNESCO-om zatražila je od Nacionalne komisije za suradnju s UNESCO-om Republike Hrvatske da svojim autoritetom utječe na Dubrovačko-neretvansku županiju da preispita planove za izgradnju odlagališta otpada kako ne bi došlo do ugrožavanja prirodnog dobra špilje "Vjetrenica" i time sveopćeg razvoja šireg područja Općine Ravno.