Kultura
6

Drugi Balet Fest Sarajevo od 23. septembra

FENA
Sa željom da građanima Sarajeva približi svu ljepotu baletne umjetnosti, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo drugi put organizira "Balet Fest Sarajevo", koji će biti održan od 23. septembra do 3. oktobra.

Riječ je o manifestaciji koja u vrijeme svog trajanja ima namjeru privući zvijezde baleta, pedagoge, baletne kritičare, a također i mnogobrojne gledaoce i poštovaoce baletne umjetnosti.

Tako će ovaj festival biti izuzetna prilika da se razmijene iskustva iz oblasti baletne umjetnosti.

Na Festivalu učestvovat će baletni ansambli iz Slovenije, Njemačke, Srbije, Rusije, Belgije…

Kako je kazala danas na pres-konferenciji umjetnička direktorica Festivala Edina Papo, riječ je o velikom i značajnom događaju koji će okupiti eminentne baletne umjetnike.

Ove godine se, kako je navela, Balet Fest Sarajevo, kao jedan od najmlađih Festivala, povezuje s jednim od najstarijih Festivala. Tako će dvije baletne predstave biti izvedene i u okviru Teatarskog Festivala MESS.

Pokrovitelj Balet Festa je Grad Sarajevo, pa je uime Gradske uprave o njegovom značaju govorio zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji. Istaknuo je da Sarajevo, kad je riječ o festivalskim kulturnim programima, ima šta da ponudi, te da je Balet Fest stavljen na listu značajnih festivala za grad.

Izvršni producent Festivala MESS Nihad Kreševljaković izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Balet Festom, naglasivši da je MESS u okviru svojih programa često imao plesni teatar i teatar pokreta.

Balet Fest Sarajevo ponudit će kako savremeni, eksperimentalni pristup baletu, tako i baletnu klasiku.