{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Drugačiji pogled na filozofiju: Karikature Nietzschea, Schopenhauera, Russella...

Piše: G. D./Klix.ba
20.1.2015. u 08:03
20
57
Drugačiji pogled na filozofiju: Karikature Nietzschea, Schopenhauera, Russella...
20
Izložba karikatura sa Sedmog konkursa časopisa za satiru "Nosorog", pod nazivom "Najbolji filozofi 19. i 20. vijeka", otvorena je u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke i predstavlja, bez sumnje, neobičan kulturni događaj.
Posjetioci na izložbi mogu pogledati kako su najbolji karikaturisti svijeta vidjeli Friedricha Nietzschea, Arthura Schopenhauera, Bertranda Russella i mnoge druge filozofe minulih stoljeća.

"I ove godine je na naš konkurs stiglo mnogo radova, iz 60 zemalja svijeta. Najviše ih je iz Irana i Brazila. Tamo su, čini se, škole karikature najsnažnije, pored, naravno, Francuske. Karikaturisti su najviše crtali Nietzchea, Schopenhauera i Sartra. Važno je napomenuti da se većina tih filozofa borila protiv onoga što je danas na snazi i da su odbacivali bilo kakve stege koje se nameću čovjeku prisilom", rekao je predsjednik "Nosoroga" Goran Kljajić.

Prva nagrada, za karikaturu Bertranda Russella, pripala je Josebau Berrondou Arbelaizu iz Španije. Masoud Asgari iz Irana dobio je drugu nagradu za karikaturu Jean-Paula Sartrea, dok je trećeplasirani Walter Alvarez Toscano iz Perua. Specijalne nagrade su dobili Ivailo Tsvetkov (Bugarska), Joao Bosco Jaco de Azavedo (Brazil), Hadi Asadi (Iran), Huang Rong Hai (Kina) i Antonio Santos-Santiagu (Portugal).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: