Kultura
107

Izložba karikatura na izlogu Pozorišta mladih: Umjetnost i za prolaznike

Piše: A. Pobrić
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ulaz u sarajevsko Pozorište mladih danas je bio mjesto otvaranja nesvakidašnje izložbe. Karikature Nine Hadžić od danas krase izlog ovog pozorišta, čime su spojene dvije umjetnosti - pozorišna i likovna.

Brojne poznate bh. i svjetske ličnosti, ali i "obični smrtnici" našli su se među Nininim izabranim karikaturama, a izložbu je svečano otvorio njen sin Cassiel.

Kako je u obraćanju prisutnima rekao direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić, do ove jedinstvene neformalne izložbe došlo je zahvaljujući društvenim mrežama, a ideja postavljanja karikatura na izlog je pokušaj otvaranja prema svima s nadom da će i ljudi koji ne idu na izložbe i prolaznici stati i pogledati ove zanimljive karikature.

Krajnje zanimljiv koncept izlaska umjetnika iz zatvorenog, kapsuliranog, pa i hermetičnog prostora pozorišnog enterijera, te njegovo izvođenje u otvoreni prostor privuklo je i prof. dr. Sulejmana Bostu, koji je riječima hvale govorio o 29-godišnjoj autorici.

Nazvao ju je vjerodostojnom i potentnom likovnom umjetnicom, a o karikaturi rekao da u "uslovima duhovne tuposti" predstavlja medij koji se nepravedno marginalizira i doživljava kao crna ovca. Istakao je da ona nije puko zabavna forma već ozbiljna stvar, a da to Nina dokazuje svojim radovima.

Pohvalio je i njene odlike pravog karikaturiste, koji nije oponašatelj, već tumač, interpretator svakog pojedinog lika, bilo da je on prijatelj ili poznati sportista, glumac, pjevač... Bosto je rekao da Hadžić demonstrira visoku sposobnost da u neku ruku bude i psiholog, te da je površno shvatanje i predrasuda da karikatura deformiše nečiji lik i to zlonamjerno, a ustvari je riječ o isticanju nečijih karakteristika.

Stoga na izlogu Pozorišta mladih od danas možete gledati karikature Darija Džamonje, Quentina Tarantina, Josipe Lisac, Almira Glamočaka, Milorada Dodika, Dragana Čovića, Marilyn Monroe...