Uz druženje s glumcima
92

"Drugačiji" festival bh. drame: Online čitanja zamijenit će scenu i publiku

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Devetnaesto izdanje bosanskohercegovačkog festivala drame “Drugačiji” zbog pandemije koronavirusa ove godine imat će drugačije izdanje s obzirom da će publika predstave pratiti na online profilima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović je kazao kako su sretni što su nakon dva mjeseca ponovo u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ugostili predstavnike medija, ali i najavili XIX izdanje bh. festivala drame “Drugačiji” koji će ove godine online prezentovati publici u BiH.

"Drago nam je što smo ponovo u BNP-u. Svi smo tužni jer se dva mjeseca nismo sretali s vama, ali ni s našom publikom. Jednoglasno smo donijeli odluku da bi i ove godine trebali održati festival, a razmišljali smo samo na koji način. Od početka bh. festivala drame najznačajniji cilj je afirmacija bh. dramskog stvaralaštva, a tako smo odlučili i ove godine koncipirati cijeli festival. Htjeli smo da ovo bude festival koji ćemo najvećim dijelom, u najvećoj mjeri, posvetiti dramskim autorima, dramskom pismu i dramatičarima u BiH. Cijeli festival u najvećoj mjeri je posvećen dramskim piscima i tekstovima”, kazao je Mijatović.

Miroljub Mijatović (Foto: E. M./Klix.ba)
Miroljub Mijatović (Foto: E. M./Klix.ba)

Predsjednik Organizacionog odbora festivala Hasan Džafić je kazao da će u glavnom dijelu programa biti emitovano šest dramskih tekstova uglavnom do sada nepoznatih u javnosti.

"Nadamo se da će to biti dostojanstvena i dostojna prezentacija dramskih pisaca, poznatijih i manje poznatih dramatičara iz bh. dramske književnosti”, izjavio je Džafić.

Hasan Džafić (Foto: E. M./Klix.ba)
Hasan Džafić (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodao je kako će u pratećem programu biti promovisane knjige i časopisi, kao i izložbe fotografija fotografa koji su u ranijem periodu imali saradnju s Bosanskim narodnim pozorištem u Zenici i to: Draženka Jurišića, Muhameda Tunovića, Ismira Sačka, Mirze Subašića i Jasmina Hadžića.

"Snimali smo na dvije različite platforme. Sve montiramo kako bismo dobili nešto što je najpriličnije internetu kao mediju, a da nije puko prenošenje pozorišnih predstava i sadržaja da bi bilo realizovano. Nadam se da će svi imati razumijevanje da smo ovakvom organizacijom izbačeni iz faze komfora našeg pozorišta i stavljeni u fazu rizika u kojoj najviše učimo. Cijeli glumački ansambl učestvuje u čitanjima i sav program realiziramo našim snagama”, dodao je Mijatović uz informaciju da će sve biti emitovane na Youtube kanalu BNP-a.

Rediteljica Lajla Kaikčija je kazala da su scenska čitanja tri autora i tri autora dramskih tekstova prebacili u online formu s ciljem da publici predstave bh. festival drame i u vrijeme koronavirusa.

Lajla Kaikčija (Foto: E. M./Klix.ba)
Lajla Kaikčija (Foto: E. M./Klix.ba)

"S obzirom da su mjere popustile i da smo dobili priliku da se vratimo u pozorište, većina tekstova će biti čitana i snimana na sceni. Napravit ćemo scenski prostor na kojem će glumci moći pročitati tekst uz poštivanje svih mjera. Samo dva teksta koja nije bilo moguće snimiti u BNP-u, jer ljudi žive van BiH, bit će snimljeni preko Zoom aplikacije i izgledat će kao scensko čitanje, a ne TV emisija. Sretna sam što smo ovdje i što imamo priliku predstaviti ovaj festival”, izjavila je Kaikčija te dodala da će biti prezentovani tekstovi kvalitetnih bh. autorica i autora.

Otvorenje festivala planirano je u ponedjeljak 1. juna s početkom u 19:30 sati, a zatvaranje će biti upriličeno u nedjelju 7. juna s početkom u 19:30 sati dodjelom nagrade “Adem Ćejvan” te čitanjem teksta Darija Bevande “Babylon Blues”.